Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelország csatlakozott a NATO Katona-Egészségügyi Kiválósági Központhoz

Szöveg: NATO KEKK |  2021. június 3. 13:36

Ünnepélyes keretek között vonták fel a lengyel zászlót június 2-án a NATO Katona-Egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) budapesti székhelyén, ezzel üdvözölve Lengyelország csatlakozását a szervezethez.

NATO KEKK (1)

A NATO KEKK egy NATO által akkreditált nemzetközi szervezet, melynek állományát jelenleg 12 tagállam delegáltjai alkotják: Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Csehország, Franciaország, Hollandia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Szlovákia és az újonnan csatlakozott Lengyelország. A szervezet célja, hogy segítse a NATO katona-egészségügyi fejlődését és folyamatos megújulását munkaprogramján keresztül, amelyben egyaránt megtalálhatóak az egészségügyi tanfolyamok, hadgyakorlatok szervezése, koncepciófejlesztés és tapasztalatfeldolgozás vagy a járványügyi megfigyelés is.

Dr. Dirk-Friedrich Klagges dandártábornok, a NATO KEKK igazgatója ünnepi beszédében hangsúlyozta: a szervezet legfontosabb erőforrása a tagállamok delegált szakértői, és jelentőségét jól mutatja, hogy jelenlegi tagállamai egyben a NATO legaktívabb nemzetei is, különösen a katona-egészségügyet illetően, így Lengyelország csatlakozása egyszerre időszerű és természetes lépés, hiszen a NATO KEKK munkájában már hosszú évek óta aktívan részt vesznek lengyel szakértők is.

NATO KEKK (4)

Lengyelország 2019-ben jelezte csatlakozási szándékát és még abban az évben önkéntes nemzeti hozzájárulásként delegált egy főtisztet – Przemek Romelczyk alezredest – a szervezethez. Ez egy különösen értékes gesztus volt, főleg annak fényében, hogy a hivatalos csatlakozásig még két évet várni kellett, így addig a szervezet irányításában sem vehettek részt. Ennek tekintetében döntött úgy a szervezet vezetősége, hogy Lengyelország nagylelkű hozzájárulását és csatlakozásának május 5-ei hivatalossá tételét a lengyel zászló ceremoniális felvonásával ünnepli meg. Ezáltal immár Lengyelország is elfoglalhatja méltó helyét a NATO KEKK családjában.

Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára – Magyarország, mint a központ keretnemzetének képviseletében – beszédében hangsúlyozta, hogy Lengyelország csatlakozása egy újabb jó példája a lengyel-magyar védelmi együttműködés évszázadokon átívelő hagyományának, és egyben egy fontos mérföldkő a NATO KEKK számára, amelybe a NATO egyik legnagyobb, valamint legtapasztaltabb hadseregének szakértőit fogják delegálni, és amely ezzel is növeli majd elismertségét.

NATO KEKK (6)

Dr. Aurelia Ostrowska, a Lengyel Védelmi Minisztérium egészségügyi főosztályvezetője köszönetet mondott Magyarországnak és a NATO KEKK vezetőségének a csatlakozási folyamat során nyújtott támogatásért és hangsúlyozta: a katona-egészségügy fontosságát csak megerősítette a jelenlegi, járvánnyal szembeni küzdelem, egyben kifejezte örömét, hogy ebben a harcban a NATO KEKK immár lengyel segítséggel állhat helyt.

Az eseményt a fennálló veszélyhelyzetre való tekintettel szűk rendezték meg, a lengyel delegáció tagjaiként megjelent: dr. Jerzy Snopek magyarországi lengyel nagykövet; Tomasz Trzciński ezredes, magyarországi lengyel katonai attasé; dr. Aurelia Ostrowska, főosztályvezető, Egészségügyi Főosztály, Lengyel Védelmi Minisztérium; dr. Emil Lisiak ezredes, Irányító Bizottsági tag; Bogusław Kołdys alezredes, magyarországi lengyel rendőrségi összekötő tiszt; valamint Tomasz Kordaszewski alezredes, a NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) székesfehérvári bázisáról. A magyar felet Szabó István honvédelmi államtitkár és dr. Kopcsó István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának parancsnoka képviselte.

További információk: www.coemed.org , https://www.facebook.com/MILMEDCOE