Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködik a dandár és a kórház Debrecenben

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. július 14. 11:38

Együttműködési megállapodást írt alá július 11-én dr. Lampé Zsolt, az Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Kenézy Kórház Nonprofit Kft. ügyvezetője és dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. A jó kapcsolatnak köszönhetően újabb és újabb területeken működhetnek majd együtt a két intézmény dolgozói.

A megállapodás értelmében a dandár vállalja azt, hogy alkalmanként katonai jelenlétet biztosít a kórház rendezvényein. Így például a programjaik része lehet majd a katonazenészek produkciója vagy a katonák fegyverzeti és technikai bemutatója is. Az alakulat kiképzési foglalkozásaihoz igazodva a sportpálya vagy a sportcsarnok lehet a helyszíne a családi és sportrendezvényeknek.

A csapatmúzeum is várja majd a kórházi dolgozókat, mások pedig – a kórház és a dandár lelkészei együttműködésének köszönhetően – mindkét szervezethez bizalommal fordulhatnak.

A Kenézy-kórház a különböző szakterületeken továbbképzéseket szervez majd a dandár egészségügyi szakállománya részére, ezenkívül prevenciós képzéseket és előadásokat tartanak a szakemberek, a katonai rendezvényeken pedig egészségügyi szűréseket végeznek.

A közös munka hivatalos formába öntésének ötletét az áprilisi „Forrest-futás" adta. Ekkor kereste fel a dandár vezetését a Kenézy-kórház képviselője azzal, hogy az autisták számára rendezett jótékonysági napon az élsportolók, művészek, orvosok, politikusok és vállalkozók mellett idén a katonákat is szívesen látnák a szervezők. Az együttműködés nem várt sikert hozott: a gyerekek és az idősebbek is óriási érdeklődéssel fordultak a katonák felé, szívesen segítettek futás közben a fegyverek „cipelésében", a felszerelést és fegyvereket bemutató sátraktól és az azokat bemutató katonáktól pedig nehéz szívvel váltak meg.

Június végén a Kenézy-kórház dolgozói is ellátogattak a Bocskai-dandár Szent László-napi rendezvényére: sok katona és hozzátartozó kereste fel azokat a sátrakat, amelyekben egészségügyi szűréseket végeztek.

Fotó: A szerző felvétele