Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éjjel-nappal az égben

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. augusztus 3. 17:20

Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár idén nyáron is látványos kiképzési repüléssel kedveskedett a hazai spotter-közönségnek.

Augusztus 2-án, Kecskeméten a közel húsz résztvevő szürkülettől éjszakába nyúlóan háromszor is tanúja lehetett a JAS-39 Gripen vadászbombázók műszaki előkészítésének, valamint fel- és leszállásának. Az esemény azonban elsősorban a hajózó és műszaki állomány felkészüléséről, szólt. A pilóták képzettségének szinten tartása – elsősorban a huszonnégy órás légvédelmi készenléti szolgálat ellátása – érdekében évente számos alkalommal hajtanak végre ilyen jellegű kiképzési repüléseket.

Langó Viktor őrnagy, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár megbízott parancsnok-helyettese – aki a harmadik turnusban maga is gépre szállt – hangsúlyozta, hogy régebben, amikor a gépek kevésbé voltak műszerezettek, nagyobb nehezítést jelentettek az éjszakai látási viszonyok. „Vadászrepülésben nagyon sok mindent látva repülés alapján csinálunk, emiatt kell iszonyatosan sokat gyakorolni, hiszen éjszaka ugyanazt meg kell tudnunk tenni, mint nappal” – emelte ki.

Langó őrnagy hozzátette: az alkalmat különlegessé teszi, hogy nyilvánossá tették a spotterek számára. „Ők azok a civilek, akik idejüket és pénzüket nem sajnálva, komoly fényképzőtechnikával jönnek, hogy megörökítsék a kiképzés egyes mozzanatait, köszönjük nekik a munkájukat” – fogalmazott.