Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külföldi kiképzők készültek fel a magyar Akadémián

Szöveg: MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztály | Fotó: Pálfi Flóra hadnagy |  2023. augusztus 3. 12:25

Az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztálya belga és bosznia-hercegovinai katonák részére tartott tanfolyamot júliusban. Az úgynevezett Counter-Improvised Explosive Device (C-IED) – Train the Trainer („Rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelem – Képezd a kiképzőt”) kurzuson a két ország tíz-tíz fővel képviseltette magát.

230714 c-ied_bosnyák-7 másolat

A vendégkatonák többnyire tűzszerész beosztásból érkeztek. Az improvizált robbanószerkezetek sokoldalú fenyegetésének jellemzőit azok kiterjedt alkalmazása miatt szükséges megismerni. Ilyen eszközöket nem csak terrorista és gerillacsoportok, de szervezett bűnözői és orvvadász hálózatok, illetve már reguláris hadseregek is használnak. Belgium a magyarországi képzés segítségével szeretné újjáéleszteni ezen védelmi képességét, Bosznia-Hercegovina pedig a NATO alapeljárásokat építi be saját tanfolyamaiba.

A képzést angol nyelven, elméleti és gyakorlati foglalkozások egymásra épülésével tartották. A tervezési-szervezési feladatok mellett a kiképzésmódszertan, előadásmód, időmenedzsment és logisztikai megfontolások is fontos szerephez jutottak. Az írásbeli tesztet követően minden hallgatónak elméleti óraadóként és gyakorlati foglalkozásvezetőként is számot kellett adnia tudásáról, így „oktatták vissza” társaiknak a korábban elsajátított tananyagot. Zárásként a résztvevők komplex harcászati gyakorlatot hajtottak végre a Csobánka Harcászati Kiképző Bázis gyakorlóterén. A hallgatóknak minden addigi ismeretüket hasznosítaniuk kellett, a közös gyakorlást kiértékelés zárta.

A nemzetközi tanfolyamok minden esetben kiváló alapot adnak arra, hogy a magyar kiképzők is tanulhassanak a külföldi hallgatóktól, akik más szemléletmóddal, ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek – ennek nyomán pedig mindig frissíthetik saját tudásanyagukat és hatékonyabbá tehetik a következő képzéseket.