Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elavult informatikai hálózat veszélyezteti Obama biztonságát?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 27. 9:10

Az amerikai elnök biztonságára ügyelő titkosszolgálat az ABC News pénteki jelentése szerint elavult számítógépeket használ, amelyek megbízhatatlanságuk miatt csak 60 százalékos kihasználtságúak. Nemrég az ellenőrző rendszereket kijátszva három illetéktelen személy is bejutott a Fehér Házba, és Barack Obama elnök közelébe került.

Az ABC News egy bizalmas jelentést idézett, amely szerint a titkosszolgálat szervere – egy IBM-gép – az 1980-as évekből származik, a komputeres hálózat törékeny, nem tud lépést tartani a jelenlegi követelményekkel.

A hírcsatorna névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be: a titkosszolgálat adatbázis-rendszerei olyan régiek, hogy felhasználói időnként nem tudnak kereséseket végrehajtani benne. A testület a súlyos komputeres problémák miatt egy másik biztonsági szervezethez, a Nemzetbiztonsági Ügynökséghez (NSA) fordult, hogy annak szakemberei vizsgálják meg informatikai rendszerét.

Az ABC News idézte Joe Lieberman szenátort, a belbiztonsági bizottság elnökét, aki szerint az elnök, az alelnök és más fontos személyiségek biztonságáért felelős biztonsági szolgálatnak jobb számítógépes háttérre lenne szüksége.

Malcolm Wiley, a titkosszolgálat szóvivője – jóllehet a szervezet általában semmilyen sajtóhírt nem szokott kommentálni – közölte: az NSA független vizsgálatot hajtott végre a testület számítógépes rendszerén, és “bizonyos bővítéseket javasolt a hálózat biztonsága érdekében".

Az ABC értesülése szerint a titkosszolgálat informatikai hálózatában 187 millió dolláros fejlesztésre van szükség. A szolgálatot felügyelő belbiztonsági minisztérium (DHS) viszont csak 69 millió dollárt különített el a célra, ebből 36 milliót a 2011-es költségvetési igénylésben. A DHS indoklása szerint a titkosszolgálat adathálózata törékeny, nem képes kellő gyorsasággal végrehajtani a jelenlegi és jövőbeni feladatokat, a hardware környezet öt évnél öregebb, meghibásodásokra hajlamos.

A titkosszolgálat közlése szerint a komputeres rendszer eddig nem hátráltatta a biztonsági feladatok ellátását. Az informatikai hálózat kérdései inkább a szolgálat egyéb feladataival, egyebek között az elektronikus bűnözés felderítésével kapcsolatosak.

A titkosszolgálat az utóbbi időben azért került a figyelem középpontjába, mert az ellenőrző rendszereket kijátszva három illetéktelen személy is bejutott a Fehér Házban rendezett állami vacsorára, és Barack Obama elnök közelébe került.

Az ABC rámutatott: nem első alkalommal derül fény arra, hogy az amerikai állambiztonsági szervezeteknél elaggott számítógépes háttér működik. A Szövetségi Nyomozó Irodánál (FBI) például hasonló hiányosságokat mutattak ki a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek utáni vizsgálatok. Az FBI egyik legnagyobb számítógépes problémáját 2005-ben rögzítették: be kellett szüntetni egy olyan program használatát, amellyel az ügynökök elektronikus kereséseket tudtak végezni az ügyek között. Az FBI új, 451 millió dolláros web alapú rendszere, a Sentinel a tervek szerint idén készül el.