Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éld túl, kerüld el, állj ellen, menekülj meg!

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 7. 10:11

Újabb SERE képzést tartott az MH Altiszti Akadémia a csobánkai lő- és gyakorlótéren. A tavaly év végén meghonosított program arra készíti fel a katonákat, hogy akár magukra maradva is képesek legyenek túlélni, elrejtőzni, míg ki nem mentik őket szorult helyzetükből.

_SNJ2352

Survival, Evasion, Resistance, Extraction, avagy, túlélés, elkerülés, ellenállás és kiemelés. Erre tanítja meg a katonákat a SERE-képzés, amelyet első ízben tavaly év végén indítottak el, akkor az MH Sportszázad tagjai hajtották végre a fizikai és mentális jelenlétet egyaránt megkövetelő foglalkozássorozatot. A programnak három szintje van, az „A” (Alpha) besorolás mára már az alapkiképzés részét képezi, a „C” (Charlie) szint az, amit a mélységi felderítőknek és különleges műveleti katonáknak, illetve a légierő hajózóinak kell elvégezniük. A köztes „B” kategóriát teljesítették a csobánkai lő- és gyakorlótéren, amely – gyakorlati feladatokkal tarkított - szint nem kevesebbet vár el a katonáktól, minthogy képesek legyenek az ellenséges területen történő rejtett mozgásra, ismerjék a különböző mentési eljárásokat, megismerjék az esetleges fogságban való helyes tevékenységet.

A SERE tulajdonképpen mindig azonos esetekre alapoz: a katona valamilyen körülmények között, de elszakadt, elszigetelődött a csapatától, egyedül, önállóan kell túlélnie a vadonban, el kell kerülnie az ellenséges erőket, szükség esetén ellen kell tudnia állni, magyarán harcképességét meg kell őriznie, és rejtett mozgást alkalmazva el kell jutnia a kimentés helyszínére. Az ismeretek tárháza itt még korántsem ér véget, hiszen nem csak kivárni, de fogadni is tudni kell a harci kimentésben részt vevő egységeket, ehhez pedig a katonáknak ismerniük kell a NATO sztenderdeknek megfelelő személyzetmentési eljárásokat.

_SNJ2669

Jelenleg épp az ENSZ libanoni békefenntartó missziójába (UNIFIL) készülő katonák tíz napos „B”, azaz Bravo szintű felkészítése folyik Csobánkán, amelyet az MH Altiszti Akadémia alárendeltségébe tartozó Speciális Kiképző és Kiképzést Koordináló Részleg, valamint a Speciális Felkészítő Részleg vezet a felkészülők számára. Csertán Tamás hadnagy, SERE-kiképzőtiszt kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a Bravo képzés tulajdonképpen a fajsúlyosan elméleti ismereteket tartalmazó Alpha szint gyakorlatba történő átültetése.

_SNJ2612

„Az Alpha képzés egy elméleti képzés, ami olyan alapvető túlélési képességeket foglal magába, mint például a menedéképítést vagy a tűzgyújtást. A Bravo ezt az elméleti tudást ülteti át gyakorlatba, illetve kiegészíti az ellenséges területen való mozgással, saját kiemelő erők támogatásával és fogadásával elméletben és gyakorlatban” – foglalta össze a legfőbb különbségeket. Az észrevétlen, nesztelen mozgás részét képezheti az is, amikor kisebb-nagyobb gázlókon, patakokon, folyókon is át kell kelni a menekülés érdekében. Ottjártunkkor éppen ennek fortélyait gyakorolták a katonák. A látszólag egyszerű feladat valójában igen összetett, hiszen nem elég átkelni az előttünk elterülő vízfolyamon, de amellett, hogy a fegyver és felszerelés épségére is ügyelni kell, az egész mozzanatot a lehető legnagyobb csendben, lassú, kimért mozdulatokkal kell végrehajtani, egymással is csak kézjelekkel kommunikálva.

A kiképzők gondos felkészítésének eredménye, hogy a közel húsz fős felkészülőállomány gond nélkül, összeszokott csapatra jellemző dinamikával teljesítette a vízi átkelés feladatát.