Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovén-magyar kétoldalú katonai együttműködés bővítéséről tárgyaltak

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2022. május 7. 8:47

A szlovén-magyar kétoldalú katonai együttműködés szorosabbra fűzése kapcsán egyeztetett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Robert Glavaš vezérőrnaggyal, a szlovén haderő vezérkarfőnökével Szlovéniában, május 6-án. A hivatalos látogatáson a két országot is érintő, Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos feladatokról, valamint Szlovénia és Magyarország kétoldalú katonai együttműködésének bővítési lehetőségeiről tárgyaltak.

3.

„Az Ukrajnában zajló háború eseményeire reagálva Magyarország elindította minden eddiginél legnagyobb humanitárius segélyakcióját, amelyben a Magyar Honvédségnek is kiemelt szerepe van. A magyar határátkelők továbbra is teljes kapacitással működnek, és logisztikai támogatást nyújtunk a humanitárius folyosó fenntartásában. A több mint 20 millió euró összegű anyagi támogatáson túl Magyarország egészségügyi felszereléssel is támogatta Ukrajnát, valamint életmentő felszerelést szállított Moldovába az EU stratégiai készletéből. A háború elől menekülők számára Magyarországon ingyenes orvosi ellátást, vasúti jegyeket, valamint a gyermekek iskoláztatását biztosítja a kormány. Továbbá ezer diáknak adnak lehetőséget a továbbtanulásra a „Students at Risk” kezdeményezésen keresztül” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz a találkozón.

„A Magyar Honvédség számára előremutató lehetőségeket kínál az országaink közötti kétoldalú együttműködés bővítése. Szlovénia speciális ismeretekkel rendelkezik, az ország földrajzi adottságai, valamint haderejének technikai felkészültsége új tapasztalatokkal gazdagítja katonáink képességeit” – emelte ki dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

1

A szlovén hadsereg vezérkarának főnöke példaértékűnek nevezete a magyar-szlovén katonai kapcsolatokat, különös tekintettel a közös nemzetközi együttműködések hatékonyságára és a különleges műveleti erők feladataira. Elismerően szólt a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról, annak eddig elért eredményeiről.

A találkozón a felek megállapodtak abban, hogy a Szlovénia és Magyarország közötti katonai együttműködést szorosabbra fűzik, és a jövőben is megosztják tapasztalataikat egymással.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy megköszönte a Szlovén Fegyveres Erők Műveleti Parancsnokságának meghívását a TRIGLAV STAR 2022 nemzetközi gyakorlatra, amelyet - szlovén hegyvidéki környezetben - szeptemberben tartanak.

2.
3