Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éleslövészet a szabadság előtt

Szöveg: Szűcs László |  2008. július 16. 14:52

Igazi kiképzési nagyüzem van ezen a héten a Magyar Honvédség tatárszentgyörgyi lőterén. A homokos-dudvás területen több feladatra is készülnek a debreceni 5. Bocskai István lövészdandár hódmezővásárhelyi zászlóaljainak katonái. Mégpedig éleslövészetek végrehajtásával. A kiképzés egy napját a honvedelem.hu is megtekintette.

Összevont fegyvernemi gyakorlat – így hívják a július 14–18-a közötti kiképzést a két hódmezővásárhelyi lövészzászlóalj katonái. Az 5/62-es és az 5/3-as zászlóaljaktól összesen 250-en egyenruhást csoportosítottak át a táborfalvai bázisra és a tatárszentgyörgyi lőtérre.

– A laktanya és a bázis közötti százhúsz kilométeres távolságot hosszú távú vezetési gyakorlatként teljesítette az állomány, akik a kiérkezést követően egy éjszakai vezetési gyakorlatot is végrehajtottak. Utóbbit természetesen éjjellátó készülékek használatával – mondja a tatárszentgyörgyi lőtéren Szloszjár Balázs őrnagy, az 5/62-es zászlóalj parancsnokhelyettese, a gyakorlat vezetője, akitől megtudom: másnap már több BTR–80/A harcjárművel végrehajtott tűzfeladat is várt a vásárhelyi katonákra. A munkát azonban nehezítette az a hatalmas felhőszakadás, amely nemcsak, hogy mindenkit bőrig áztatott, de emiatt közel egy órára félbe kellett szakítaniuk a lőgyakorlatok végrehajtását.

Természetesen a lőgyakorlatok a kihelyezés többi napján is folytatódnak – árulja el Szloszjár őrnagy, hiszen a BTR harcjárművek mellett 82 milliméteres aknavetővel és FAGOT páncéltörő rakétákkal is lőnek a vásárhelyi katonák. Például az aknavetős alegység raj és szakasz szintű, úgynevezett félközvetlen és megosztott irányzású feladatokat hajt végre. Azaz a tűzfeladatok egy részénél látják a célokat, máskor pedig nincsen vizuális kontaktus a tüzelőállás és a cél között. Ekkor a lövés kezdőelemeit a katonáknak kell kiszámolniuk.

Az egy hetes tatárszentgyörgyi gyakorlat pénteken egy újabb hosszú távú vezetési gyakorlattal zárul, s ezt követően augusztus 25-ig, több váltásban szabadságra megy a két hódmezővásárhelyi lövészzászlóalj állománya

.

A gyakorlat vezetőjétől megtudom: a mostani kitelepüléssel három feladatra is készülnek a vásárhelyi katonák. Mivel ősszel úgynevezett zászlóalj komplex harcászati gyakorlatot hajt végre az 5/62-es alegység állománya, a mostani kitelepülés jó lehetőség számukra az előírt megelőző feladatok végrehajtására. Emellett pedig a Bevetési Irány 2008 elnevezésű gyakorlat egyik felkészülési állomása is a tatárszentgyörgyi kihelyezés.

A harmadik nagy feladat pedig a koszovói békefenntartó misszióra való felkészülés, hiszen a zászlóalj állományára épül majd az MH KFOR Zászlóalj második váltása. A kontingens állományának kiválogatása már megtörtént, jelenleg az orvosi vizsgálatok zajlanak. S bár még a pec-i kontingens első váltása is itthon van még (augusztusban utaznak ki a hadműveleti területre), a felkészülést azért kezdték el ilyen korán, mert a hódmezővásárhelyi zászlóalj kiképzésének több eleme összekapcsolható a missziós felkészítés foglalkozásaival. Vagyis sok foglalkozást így elég egyszer végrehajtaniuk.

További képek:

Fotó: Szűcs László