Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élete végéig börtönben ülhet az izraeli kémnő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 25. 5:38

Zárt ajtók mögött kezdődött a pere egy tel-avivi körzeti bíróságon hétfőn egy 23 éves izraeli nőnek, aki a vád szerint titkos katonai információkat szolgáltatott ki a sajtónak. Az első tárgyaláson csak a vádiratot olvasták fel. A per júliusban folytatódik, az öt hónapja házi őrizetben lévő fiatal nő addig sem hagyhatja el otthonát.

Anat Kám életfogytiglani börtönbüntetést kaphat, amiért 2005 és 2007 közötti kötelező katonai szolgálata idején “titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra azzal a szándékkal, hogy kárt okozzon az állambiztonságnak". Az első tárgyaláson csak a vádiratot olvasták fel. A per júliusban folytatódik, az öt hónapja házi őrizetben lévő fiatal nő addig sem hagyhatja el otthonát.

A fiatal nőt azzal vádolják, hogy a jelzett időben Jaír Naveh tábornoknak, az izraeli középső katonai körzet akkori parancsnokának a titkárnőjeként magához vett mintegy kétezer szigorúan titkos iratot. Elismeri, hogy ideológiai indítékokból cselekedett. “Fontosnak tartottam, hogy a közvélemény tudomására hozzam a hadsereg módszereit" – mondta kihallgatóinak a sajtó szerint. Hozzátette, hogy “a történelem színe előtt bocsánatot nyertek azok, akik felhívták a figyelmet háborús bűntettekre".

Az ügyvéd, Avigdor Feldman azt hangsúlyozta, hogy védencének “szabad hozzáférése volt Naveh tábornok számítógépéhez, s ott egy legfelsőbb bírósági döntéssel ellentétes parancsokat talált", ami bántotta a lelkiismeretét.

A vádirat szerint Anat Kám átadta e dokumentumok nagy részét a Háárec című baloldali lap egyik újságírójának, Úri Blaunak, aki “Engedély ölésre" címmel cikket írt arról, hogy bizonyos palesztinokat a hadsereg akkor is likvidálhat, ha őrizetbe is tudná venni őket. Az újságíró a dokumentumokat végül visszaszolgáltatta a hadseregnek. Úri Blau jelenleg Nagy-Britanniában tartózkodik, és úgy döntött, addig nem tér haza, amíg biztosítékot nem kap arra, hogy nem indul ellene eljárás – közölte ügyvédje.

CímkékNATO