Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Forgalomlassítással a biztonságért Koszovóban is

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. május 25. 5:30

Az MH KFOR Kontingens CIMIC csoportja a közelmúltban fejezett be egy több állomásból álló projektet, melynek célja a közlekedés biztonságosabbá tétele azokon a helyszíneken, ahol ezt fokozottan igénylik. A projekt egyértelmű célja, hogy a forgalom mesterséges lassításával megelőzzék a baleseteket, melyeknek legtöbbször gyermekek a szenvedő alanyai.

A Djakovica/Gjakovë járás infrastrukturális igazgatójával egyeztetett és a járás szakembereinek közreműködésével kivitelezett projekt április 14-én indult útjára és egy hónap elteltével, május 19-én ért véget.
Ez idő alatt forgalomlassító akadályokat, közkeletű nevükön fekvőrendőröket telepítettek a járásközpontban és a környező településeken középületek, óvodák és iskolák környékén. A projekt egyértelmű célja, hogy a forgalom mesterséges lassításával megelőzzék a baleseteket, amelyeknek legtöbbször a gyermekek a szenvedő alanyai.

Az összesen 22 helyszínen lefektetett, mintegy 220 méternyi forgalomlassító nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a balesetek számát visszaszorítsa, ezzel biztonságosabb környezetet teremtve az ifjúságnak éppúgy, mint a környék lakóinak. Az első és az utolsó átadáson megjelent Cseklán István őrnagy, az MH KFOR Kontingens parancsnoka is, aki beszédében kiemelte a felgyorsult, motorizált világból fakadó nehézségeket, az állandó rohanásban rejlő veszélyeket. A forgalomlassító akadályok elhelyezése a közösségi épületek, forgalmas helyek közelében az emberek biztonságát szolgálják. Különösen fontos ilyen akadályok telepítése az óvodák és az általános iskolák közelében, ahol a kisgyermekek veszélyérzete még nem olyan fejlett, hogy objektívan képesek lennének megítélni egy nagy sebességű gépjármú jelentette baleset veszélyeit.

Az infrastrukturális igazgató válaszbeszédében szintén kiemelte a biztonság megteremtésének fontosságát a gyerekek, a jövő nemzedéke számára. Megköszönve a járás vezetése nevében, hangsúlyozta, hogy a magyar katonák mindig szívesen látott vendégek, barátok a környéken, örülnek, ha magyar egyenruhást üdvözölhetnek maguknál.