Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Életem árán is megvédem”

Katonai eskütétel Győrben

Szöveg: Sályi Gergő főtörzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 15. 16:01

A szerződéses katonák szolgálati jogviszonya ugyan határozott idejű, de az eskü egy életre kötelez. Jól tudja ezt az a tizenhat katona is, akik ünnepélyes keretek között, családtagjaik jelenlétében nyilvánították ki a haza függetlenségének védelme és alkotmányos rendjének szolgálata iránti, egész életre szóló elkötelezettségüket az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél.

eskütétel_győr (9)

A győri egység idén már harmadszorra tartott alapkiképzést frissen bevonult honvédek számára. Az ország különböző alakulatainál hamarosan szolgálatba álló pályakezdő tisztek, altisztek és legénységi állományú katonák június második hetében vonultak be a légvédelmi egység likócsi bázisára.

Az újoncok az alapkiképzés elemeként rendszeres alaki foglalkozásokon, katonai testneveléseken vettek részt, megismerkedtek a honvédség életét alapjaiban meghatározó előírásokkal, szabályzókkal, elsajátítottak honvédelmi-, nemzetbiztonsági-, jogi-, logisztikai- és egészségügyi ismereteket, de a felkészítésükből nem maradhatott ki a katonai tereptan, harcászat, műszaki, híradó, atom-, biológiai és vegyivédelmi kiképzés sem.

eskütétel_győr (15)

A hathetes időtartamra jutó feladat igazán bőséges volt, az elvárások pedig jelentősek, ugyanis a felkészítés sikeres teljesítéséhez mindenkinek meg kellett felelnie a Magyar Honvédség Egységes Alapkiképzési Programjában meghatározott követelményeknek. Ez a gyakorlatban nem jelentett mást, minthogy gyalogsági lövészeten, általános harcászaton, kézigránát dobógyakorlaton és robbantás foglalkozáson is helyt kellett állnia a résztvevőknek.

A felkészítés zárását jelentő eskütételre július 15-én 10 órakor sorakozott fel az ideiglenes alegység a győri ezred alakulóterén Aradi Zsolt százados, az alapkiképző század parancsnokának vezetésével. Az elöljáró fogadását követően a Himnusz hangjai csendültek fel, majd Molnár Péter Gergő közkatona lépett a mikrofonhoz. Miközben Erkel Ferenc:Bánk Bán című operájának Hazám, Hazám kezdetű áriája szólt, a felsorakozott honvédek az eskü előmondójának szavait visszhangozták.

eskütétel_győr (6)

Az eskütételt követően Könczöl Ferenc ezredes mondta el ünnepi gondolatait. A Rába parti város alakulatának parancsnoka beszédében felhívta a figyelmet: „a Magyar Honvédség jelenleg teljesen megújul. Ezalatt nemcsak a technikai eszközök modernizálását értjük a kor elvárásainak megfelelően, hanem a katonák minőségi életpályájának biztosítását is.” Könczöl ezredes beszédében ugyanakkor felszólította a felsorakozott állományt, hogy legyenek méltóak esküjükhöz és szolgáljanak ennek tudatában, ennek szellemiségében. „Legyenek hűek a kimondott szóhoz, legyenek hűek a zászlóhoz és nem utolsó sorban legyenek hűek a nemzethez, amelynek védelmére vállalkoztak!”- hangsúlyozta az ezredes.

eskütétel_győr (20)

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka végül sok sikert kívánt az esküt tett honvédek katonai pályafutásához, majd a rendezvény a hagyományoknak megfelelően, a Szózatot követően díszmenettel zárult.