Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Off-road teszt, már élesben

Átadták a zalaegerszegi tesztpálya első ütemét

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. július 15. 15:09

Újabb jelentős lépés a hazai hadiipar újjáélesztésében: ünnepélyes körülmények között adták át a Rheinmetall AG off-road tesztpályájának első részét július 15-én, csütörtökön, Zalaegerszegen.

20210715_ISM3716

Az átadóünnepségen Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta: a gyorsreagálású haderő kialakítása a 21. században létkérdéssé vált, hiszen csak így lehet garantálni a biztonságot, amelyben állampolgáraink nyugodtan, békében tudnak élni és dolgozni. Kiemelte: az elindított fejlesztésekkel az a cél, hogy egy ütőképes, rugalmasan reagálni tudó, modern, jól felszerelt honvédség álljon a haza szolgálatában.

20210715_ISM4056

„Valamikor létezett magyar hadiipar. Kár lenne elveszíteni végleg ezt a képességet, mert képesek vagyunk magas színvonalú hazai hadiipart építeni. A Magyar Honvédségnek pedig tudatosan készülnie kell arra, hogy megfeleljen a legújabb biztonsági kihívásoknak; ehhez pedig korszerű technikai eszközök és kiválóan felkészített, a haza iránt elkötelezett, lojális katonák kellenek. Ezt pedig csak folyamatos fejlesztéssel lehet elérni, ezt szolgálja a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program és a már 2026-on túlmutató stratégiai tervek is” – fogalmazott Benkő Tibor.

Hallhattuk: a tesztpálya nem csupán új eszközök tesztelésére, de a harcjárművezetők és a gépjárművezetők képzésére is alkalmas. A tárcavezető megköszönte minden közreműködőnek, hogy határidőre elkészült a tesztpálya első üteme.

20210715_ISM3737

Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese leszögezte: a tesztpálya első szakaszának átadása bizonyítja, hogy a haderő és a magyar hadiipar fejlesztése is jó irányba halad. Mint mondta, az állampolgárok biztonságát csak korszerű eszközökkel és korszerűen kiképzett, felszerelt katona állománnyal lehet garantálni; ehhez azonban folyamatos fejlesztésre van szükség.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kifejtette: a tesztpálya átadása csak egy kis szelete a védelmi ipar hosszú távú stratégiájának. „Más országokhoz hasonlóan, a védelmi ipari stratégia nálunk is több lábon áll. Ezek között nagy szerep jut az oktatásnak, mert az ilyen projektek csak akkor lehetnek sikeresek, ha szoros kapcsolatot tartunk fenn különböző oktatási intézményekkel” – szögezte le a miniszter.

20210715_ISM3663

Az átadóünnepségen – többek között – Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Marco van Lieshout, a Rheinmetall Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója és Vigh László, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is méltatta az új tesztpályát, aláhúzva, hogy mindez újabb komoly lépés a hazai hadiipar újjáélesztési folyamatában. Elhangzott: a hadiipar mindig is élen járt a technológiai fejlesztések terén és ezek rendre gyorsan elterjednek a civil szférában is.

Ami a tesztpályát illeti: mind a kavicsos, mind a földanyag burkolattal, emelkedővel és iszapmedencével nehezített terep, mind pedig a betonos burkolattal ellátott útszakasz más-más vezetési technikát kíván. A katonák felkészítésében óriási jelentőségű lehet a tesztpálya, mert a harcjárművek gyakorlati kipróbálásán túl, annak műszaki adottságait, élethű terepviszony között, a meglévő vezetési és manőverezési technikák csiszolásával és továbbfejlesztésével lehet kipróbálni. A pálya tizenegy hét alatt készült el.