Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életfogytiglant kapott a foglyokat kivégző amerikai tiszt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 17. 6:42

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek Németországban egy amerikai katonát négy iraki fogoly megölésében való részvétel miatt. John Hatley tiszthelyettest szerdán mondta ki bűnösnek a Vilseckben lévő amerikai katonai támaszpont bírósága. Az ítélet értelmében Hatley legfeljebb húsz év múlva helyezhető feltételesen szabadlábra.

A vád szerint Hatley és katonái 2007 tavaszán négy fegyvertelen irakit ejtettek foglyul az arab országban, mert azt feltételezték róluk, hogy csapdát akarnak állítani nekik. Szemtanúk szerint foglyaik kezét hátrakötötték, szemüket befedték, majd főbe lőtték őket. A holttesteket egy délnyugat-bagdadi csatornába dobták. A testek azóta sem kerültek elő, és a gyilkosság pontos helyszíne, illetve ideje sem ismeretes.

Hatley két beosztottját korábban már súlyos börtönbüntetésre ítélték. Az egyik tiszthelyettesre kiszabott büntetés ugyancsak életfogytig tartó szabadságvesztés volt, míg a másik 35 esztendei börtönt kapott a négyes gyilkosságban való részvétel miatt.

Két katona, aki közvetve volt részese a négy iraki meggyilkolásának hét-, illetve nyolchavi börtönbüntetést kapott tavaly ősszel.

Hatley ártatlanságát hangoztatta a tárgyalás folyamán, és azt bizonygatta, hogy mindig is teljes odaadással szolgálta hazáját.

A vád képviselője azonban úgy látta, hogy Hatley parancsnoki befolyását vetette latba arra, hogy katonáit a gyilkosság útjára vigye.

A védő viszont kifogásolta, hogy az ítélet csupán feltételezéseken és tanúvallomásokon alapszik, tárgyi bizonyíték nincs arra, hogy valakit is megöltek volna, hiszen az állítólag kivégzett négy iraki holtteste azóta sincs meg.

A négy korábban elítélt katona elismerte az irakiak kivégzését.