Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életre vállalt elkötelezettség

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 11. 19:45

Oklevéllel köszönte meg Berecz Jánosnak a Magyar Honvédség önkéntes területvédelmi tartalékos állománya toborzásában és a honvédelem ügye érdekében végzett elkötelezett, eredményes, munkáját Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megbízott parancsnoka. Az elismerést Mosonyi Viktor hadnagy, a Bács-Kiskun megyei Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezető-helyettese adta át.

xIMG_5168 VAGY

Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer bevezetésével szinte egy időben, Bács-Kiskun megyében az elsők közt jelentkezett szolgálatra Berecz János, akinek a hon védelme iránti elkötelezettsége – saját elmondása szerint - a neveltetéséből ered: édesapja is hivatásos katona volt.

Berecz János a kétéves sorkatonai szolgálatát teljesítve, szakaszvezetői rendfokozattal szerelt le, majd pár év múlva tiszthelyettesi iskolára jelentkezett. Az egykori Hadtáp Kiképzőközpont budapesti, Zách utcai laktanyájába avatták őrmesterré. Bajára, az MN 7809 fedőszámú, 108. Gépesített Lövészezredhez helyezték élelmezési szolgálatfőnök-helyettesi beosztásba. Az ezred felszámolásakor egy nagykanizsai beosztást kínáltak fel a részére, amit visszautasított, mert Bácsalmásról nem akart elköltözni. Főtörzsőrmesterként volt kénytelen leszerelni, de ez a részére csak formalitás volt: lélekben nem szakadt el a hadseregtől, továbbra is katonának érezte magát. Amikor pedig értesült az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer bevezetéséről, azonnal jelentkezett szolgálatra.

xIMG_5186 MINDKÉT KEZE CSÍPŐN

Miután - hivatásos katonai múltja ellenére, az akkor még érvényben lévő jogszabályok alapján – teljesítette a tízmodulos kiképzés követelményeit, lakóhelyén azonnal nekilátott a tartalékos katonák toborzásának. Felvette a kapcsolatot a környező települések polgármestereivel, az érdeklődők részére azóta is folyamatosan szervez csoportos tájékoztatókat, a lakásán is bárki felkeresheti – annak ellenére, hogy már elérte a nyugdíjkorhatárt. Ameddig egészsége engedi, obsitosként is folytatni szeretné a katonai hagyományok ápolását, a tartalékosok toborzását, a fiatal generáció hazafias honvédelmi nevelését.

Nagy Viktor alezredes, a 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka is tiszteletre méltónak tartja Berecz János elhivatott, eredményes toborzó munkáját, amellyel jelentős mértékben járult hozzá a zászlóalj bácsalmási századának a megalakításához.

A Magyar Honvédséghez kötődő, önként vállalt feladatai mellett Berecz Jánost aktív közéleti szereplőként ismerik Bácsalmáson. Állandó résztvevője a városi ünnepségeknek, megemlékezéseknek, valamint az ő szervező munkájának is köszönhető, hogy három évvel ezelőtt megvalósulhatott Huszár András és Kövesdi Kolos kezdeményezése, vitéz nemes barankai Barankay József (1909-1944) rohamtüzér százados, a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érem 5. kitüntetettje emléke előtt tisztelgő márványtábla felavatása.

Berecz János édesapja is hivatásos katona volt, műszaki tisztként vett részt az ország déli határát a Tito ellen védő bunkerek építésében.