Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfoglalták a bamakói elnöki palotát a fellázadt katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 22. 16:33

Elfoglalták a bamakói elnöki palotát a Maliban fellázadt katonák március 22-én, csütörtökre virradóra az elnöki gárdával vívott, több órás harcokban saját állításuk szerint.

Az AFP francia hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó egyik zendülő közlése szerint több tárcavezetőt letartóztattak, köztük Soumeylou Boubčye Maďga külügyminisztert és Kafougouna Konét, a helyi adminisztrációkat felügyelő minisztert.

Maliban szerdán lázadtak fel a hadvezetéssel elégedetlen katonák,és elfoglalták a fővárosban a rádió és televízió központját. A zendülés az északi Gao városára is átterjedt, ahol több kormányzati vezetőt fogtak el a lázadó egységek.

Bamako utcáin levegőbe lövöldöző katonák járkáltak szerdán szemtanúk beszámolói szerint. Az állami rádió és televízió beszüntette az adást, miután a katonák elfoglalták.

A fiatal katonák azt állítják, hogy nem akarják elkergetni Amadou Toumani Touré köztársasági elnököt, de „azt akarják, hogy tegye rendbe a dolgokat". Előzőleg kővel dobálták meg a lecsendesítésükkel próbálkozó védelmi minisztert, és elkergették a laktanyájukból.

Mali északi felében január közepe óta harcok folynak a felkelt tuareg törzzsel. A katonák arra panaszkodnak, hogy rosszul irányítják őket, nincs elég lőszerük és élelmük. A kormánynak jobban kellene gondoskodnia az elesettek családjáról is – mondják.

A szubszaharai országot a belső ellentétek mellett éhínség is fenyegeti a súlyos szárazság miatt.