Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leendő KatonaSulisok felvételiztek Szentesen

Szöveg: Sipos Katalin |  2012. március 22. 17:42

A szentesi Zsoldos Ferenc Középiskolába jelentkező leendő KatonaSulis és rendőr diákokra egy jó hangulatú, de küzdelmekkel teli délután várt március 14-én.

Két részből álló felvételi vizsgán kellett bizonyítaniuk alkalmasságukat a jelenleg még nyolcadikos, pályaválasztás előtt álló fiúknak és lányoknak, akik úgy gondolták, hogy a későbbiekben a munkájuk során szívesen viselnék a katonai vagy a rendőri egyenruhát.
A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva a felvételi vizsgára mindenképpen szükség van, hiszen mindkét hivatás kiváló fizikai állapothoz kötött, és emellett nem csekély tananyag elsajátítása is vár a diákokra.

Közel hetven tanuló jelent meg a felvételin. A Kinizsi-sportpályán a jelentkezők fizikai felkészültségét mérték föl –  2000 méteres futás, helyből távolugrás, felülés és fekvőtámasz szerepelt a felmérésben. Végrehajtásukban az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, a Honvéd Rákóczi Sportegyesület, valamint a szentesi rendőrkapitányság képviselői vettek részt, de ugyancsak közreműködött egy, a már katonai és rendészi képzésben részt vevő diákokból álló csoport is.

A sportfelmérés után jól látszott, hogy a diákok jelentős része nem felelt meg az edzettségi követelményeknek. A felmérést végző szakemberek tapasztalatai azt mutatják, hogy a fiatalok fizikai kondíciójának folyamatos felülvizsgálata és fejlesztése a továbbiakban is megfelelő prioritást kell, hogy kapjon.

Az erőnléti megmérettetés után, az iskola tantermeiben könnyedebb hangvételű szóbeli elbeszélgetés következett. A kérdéseket az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredtől a KatonaSuli-program vezetői, illetve koordinátorai intézték a diákokhoz. A beszélgetés célja egyrészt az volt, hogy képet kapjanak a jelentkezők motiváltságáról, másrészt hogy tájékozódjanak az általános műveltségi szintjükről, a legkülönbözőbb témakörökben feltett kérdések segítségével.

Ez azért fontos, mert a katonai alapismeretek tantárgy eredményes elsajátításához szükség van egyfajta előképzettségre. Így például a biztonságpolitikai ismeretek tekintetében kell egy olyan történelmi és földrajzi alapismeret, amire az oktatást építeni lehet, de így van ez a jogi alapismereteknél vagy a tereptan és térképészet témakörök esetében is.


Fotó: Kovács Dóra Eszter