Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhagyta Guantanamót Oszama sofőrje

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 26. 10:04

Szalím Ahmed Hamdan volt az első a börtöntáborban fogva tartottak közül, akit terrorizmus támogatása miatt elítélt az egyik különleges guantánamói katonai törvényszék. A Guantánamón őrzött, nem amerikai terroristagyanúsítottak ügyének elbírálására George W. Bush elnök és a kongresszus speciális katonai bírósági rendszert hozott létre, amelyet mind az Egyesült Államokban, mind külföldön heves bírálatok értek.

Jemenben töltheti le büntetésének hátralevő részét az al-Kaida terrorhálózatot irányító Oszama bin Laden volt sofőrje, akit a guantánamói börtöntáborból már útnak is indítottak hazájába – közölte az amerikai védelmi minisztérium.

A washingtoni védelmi minisztérium kedden szűkszavú közleményben jelentette be, hogy hazaszállítják Hamdant, és részleteket később sem hozott nyilvánosságra.

A jemeni biztonsági szolgálatok egyik illetékese szerdán megerősítette, hogy Hamdan egy amerikai katonai repülőgép fedélzetén a jemeni fővárosba, Szanaába tart. Gépe várhatóan szerdán érkezik meg – tette hozzá a neve mellőzését kérő illetékes, de pontos időpontot nem tudott mondani.

Oszama bin Laden volt sofőrjét augusztusban ítélték el azon a címen, hogy személyes szolgálataival támogatta a terrorizmust. A törvényszék bizonyítottnak találta, hogy egy olyan férfi gépkocsivezetőjének és védelmezőjének szegődött, akiről tudta, hogy az al-Kaida radikális iszlám terrorhálózat feje. A jemeni Hamdant ezért 66 hónap börtönre ítélték, de büntetésébe beleszámítják a Guantánamón töltött éveket, ezért december 31-én szabadul.

Címkékterrorizmus