Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tömböl László lehet az új vezérkari főnök

Szöveg: Draveczki Ádám / Fotó: Galovtsik Gábor |  2008. november 26. 11:52

Szekeres Imre honvédelmi miniszter Tömböl László mk. altábornagyot jelöli a vezérkari főnöki posztra a távozó Havril András helyére. A jelölt eddig az Összhaderőnemi Parancsnokságot vezette. A parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága a jövő héten hallgatja meg az altábornagyot, akinek kinevezéséről a köztársasági elnök dönt.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerda délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az öt parlamenti párttal egyetértésben javaslatot tett Sólyom László köztársasági elnöknek a Magyar Honvédség vezetésének megváltoztatására. Havril András vezérezredes ennek értelmében az év végével távozik a Honvéd Vezérkar éléről, helyét pedig Tömböl László mérnök altábornagy veszi át várhatóan január első napjaitól, miután az államfő kinevezi a posztra.

Havril András vezérezredes 2005 óta dolgozott a honvédség vezérkari főnökeként. Nyugdíjazására már egy évvel ezelőtt sor került volna, de Szekeres Imre külön kérésére további egy évig tölthette be ezt a posztot. A miniszter emlékeztetett: a távozó vezérkari főnök egy különösen nehéz és mozgalmas időszakban, a haderőreform utolsó szakaszában dolgozott beosztásában. Szekeres Imre emellett Havril András érdemei között említette a honvédségen belül három éve futó Párbeszéd folyamat beindítását, illetve kiemelte a vezérezredesnek a külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonák munkájának irányítása kapcsán végzett tevékenységét is.

A távozó vezérkari főnök beszédében úgy fogalmazott: tiszta lelkiismerettel adja át helyét utódjának. „Csak azt sajnálom, hogy ilyen gyorsan eltelt ez az 57 év", mondta Havril András, aki kiemelte: sosem hitt abban a felfogásban, mely szerint a parancsnok magányos, többek között ezért is tartotta kiemelten fontosnak, hogy a Párbeszéd keretében a honvédség minden szintjéről érkezzenek vélemények, észrevételek a felső vezetéshez a jobb, hatékonyabb működés érdekében. Élete nagy szerencséjének nevezte, hogy az utóbbi nyolc évben a honvédség legmagasabb szintjein szolgálhatta hazáját.

Tömböl László megköszönte Szekeres Imrének a bizalmat, kifejezte elismerését elődje munkájával kapcsolatban, aminek köszönhetően egy rendezett, jó állapotban lévő honvédség irányítását veheti át, és megerősítette elkötelezettségét a megkezdett folyamatok továbbvitele mellett.

Szekeres Imre közölte: Tömböl László jelölése mellett egyidejűleg megerősítette Mikita János mérnök altábornagyot a vezérkari főnök helyettesének posztján.

Az Összhaderőnemi Parancsnokság élére Benkő Tibor vezérőrnagy, Tömböl László eddigi helyettese kerül majd. A miniszter javasolta a köztársasági elnöknek mind Tömböl László, mind Benkő Tibor előléptetését.

Új ember a honvédség élén

Tömböl László altábornagy 1957. október 18-án született Pápán. Általános és középiskolai tanulmányait is itt végezte. A középiskola befejezését követően egy évet dolgozott a helyi textilgyárban, majd 1977-ben felvételizett a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola Légvédelmi Rakéta és tüzér szakára. 1981-ben befejezte a főiskolai tanulmányait, kitüntetéses oklevéllel avatták főhadnagyként.
Első tiszti beosztásba a Magyar Honvédség 11. Légvédelmi Rakétadandár parancsnokság állományába került, javító főtechnikusként.

A beosztás ellátásához szükséges gyakorlati tapasztalatok megszerzése érdekében a kinevezéssel egy időben vezénylésre került a Magyar Honvédség Pilisszentkereszt Légvédelmi Rakétaosztályhoz. Egy év vezénylési idő után, 1982-ben kérelmére kinevezték a pilisszentkereszti Légvédelmi Rakétaosztály állományába indítórendszer (üteg) parancsnoki beosztásba. Három évig látta el a beosztást, majd 1985-ben beiskolázásra került a kalinyini (volt Szovjetunió) légvédelmi parancsnoki akadémiára, amit 1988-ban kitüntetéssel végzett el.
Az akadémia elvégzése után a Légvédelmi Rakétaosztály parancsnoka lett. Ezt követően 1991-ben áthelyezték a 11. Légvédelmi Rakétadandár parancsnokság állományába, hadműveleti alosztályvezetői beosztásba. 1993-ban tíz hónapos intenzív angol nyelvtanfolyam után kinevezésre került a Légvédelmi Parancsnokság (Veszprém) állományába hadműveleti főtiszti beosztásba. Ezt a beosztást 1997-ig látta el.
1995-ben beiskolázták az Amerikai Egyesült Államok Légierő Vezérkari Akadémiájára.

A vezérkari tanfolyam elvégzését követően, eredeti beosztása megtartása mellett megbízták a 11. Duna Légvédelmi Rakétadandár parancsnok-helyettesi beosztás ellátásával, majd 1997. március 1-jén a dandár parancsnokává nevezték ki. A parancsnoki beosztása ideje alatt a dandárt ezreddé szervezték át 1997. december 31-ével.
Magyarország NATO meghívását követően 1998- ban a SACEUR felkérésére a csatlakozási feladatok helyszínen történő elősegítése érdekében összekötő csoport került kiküldésre a NATO Dél-európai Régió Parancsnokságára Nápolyba, illetve egy fő összekötő tiszt az Északi-régió brunssumi parancsnokságára. Ekkor a nápolyi parancsnokságra kiküldött összekötő csoport parancsnokává nevezték ki.
NATO-csatlakozásunkat követően az összekötő beosztásokat megszüntették, az addig összekötő csoportban szolgálatot teljesítő állomány NATO-beosztásba került.

Így 1999. szeptember 1-jén áthelyezték a NATO veronai Összhaderőnemi Parancsnokság állományába, katonai együttműködési osztályvezetői beosztásba – 2001. július 15-ig. A veronai parancsnokságról 6 hónapra Koszovóba vezényelték, a KFOR 4 kiképzési főnöki beosztásába. 2001. szeptembertől a Légierő Parancsnokság törzsfőnök-helyettese, decembertől törzsfőnöke volt 2003. június 30-ig. 2003. július 1-jétől az újonnan létrehozott integrációs főnöki beosztást töltötte be. 2005. február 1-jétől a HM Honvéd Vezérkar törzsigaztatója. 2007. jan. 01- től az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.