Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhalasztják a választásokat Bhutto meggyilkolása miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. január 1. 8:40

Az eredetileg január 8-ra kitűzött pakisztáni parlamenti és helyhatósági választásokat februárra halasztják el – közölte az ázsiai ország választási bizottságának egyik magas rangú illetékese.

A pakisztáni központi választási bizottság azt javasolja az iszlámábádi kormánynak, hogy meghatározatlan időre halassza el az eredetileg január 8-ára kitűzött parlamenti választásokat. A szavazást a Benazir Bhutto elleni merénylet után kitört zavargások miatt halasztják el, holott a meggyilkolt politikus pártja nem akar halasztást.
A pakisztáni központi választási bizottság azt javasolja az iszlámábádi kormánynak, hogy meghatározatlan időre halassza el az eredetileg január 8-ára kitűzött parlamenti választásokat. Ezt Kanvar Dilsad, a bizottság titkára közölte hétfőn újságírókkal.

A tisztségviselő szerint a halasztásra a Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolását követő zavargások miatt van szükség. Az esetleges halasztásról a döntést kedden jelentik be, a bizottság azonban ajánlását már megküldte a kormánynak – tette hozzá.
Egy neve elhallgatását kérő kormánytisztviselő pedig közölte, hogy a választásokat minden bizonnyal legalább négy héttel elhalasztják a Bhutto életét kioltó merénylet és az azt követő zavargások miatt. Egy szintén névtelenül nyilatkozó kollégája pedig hozzátette: a randalírozók több mint 40 választási irodát megrongáltak az egyik tartományban.

A meggyilkolt ellenzéki vezető pártja, a Pakisztáni Néppárt (PPP) a bejelentésekre reagálva azonnal közölte, hogy elutasít minden halasztást, mert az csak ellenfeleinek használna. A PPP valószínűleg azért nem akar halasztást, mert a párt úgy véli, hogy növelte népszerűségét vezetőjének megölése és az az általánosan elterjedt vád, hogy Pervez Musarraf államfő politikai szövetségesei állnak a merénylet mögött. Bhutto családja azonban, amelynek tagjai vasárnap átvették a párt vezetését (a politikus asszony fia lett a pártelnök, özvegye pedig a társelnök), úgy nyilatkozott: egy “ésszerű" időtartamú halasztást elképzelhetőnek tart.

A Navaz Sarif vezette második legnagyobb ellenzéki párt bejelentette, hogy elfogad egy rövid idejű halasztást.

A nyugati kormányok szintén azt szeretnék, ha a választások nem szenvednének nagyobb halasztást, mert a voksolásban a pakisztáni demokrácia helyreállításának és a Pakisztánban menedéket találó terroristák elleni sikeres harc egyetlen esélyét látják.Nicolas Sarkozy francia elnök kérésére kedden Pakisztánba utazik Bernard Kouchner külügyminiszter, hogy Franciaország “együttérzéséről biztosítsa" az ázsiai országot.