Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhunyt a legendás amerikai vadászpilóta

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 18. 10:31

Kilencvenegy éves korában elhunyt Walker „Bud” Mahurin, a második világháború és a koreai háború ünnepelt amerikai vadászpilóta ásza. Mahurin volt az egyetlen amerikai vadászpilóta, aki a második világháború európai és csendes-óceáni hadszínterén, valamint a koreai háborúban is lőtt le ellenséges gépeket, összesen 24-et.

Mahurin volt az első, aki „dupla ász" lett az európai fronton, azaz tíz repülőgépet lőtt ki – öt találat után járt az ász, tíz után pedig a dupla ász cím.

A második világháborúban kétszer, a koreai háborúban egyszer őt is lelőtték. Utóbbit követően 16 hónapot töltött egy észak-koreai hadifogolytáborban, ahol többek között agymosási technikákat is alkalmaztak rajta. Ebben szerzett tapasztalatai később jelentősen segítették az amerikai hadsereget túlélési stratégiák kidolgozásában. Többen kritizálták ugyanakkor azért, mert a kínzásokkal hamis vallomást tudtak kicsikarni belőle az Egyesült Államok által használt biológiai fegyverekről.

Mahurin Michiganben született, mérnöknek tanult, majd 1941 szeptemberében, Pearl Harbor előtt három hónappal csatlakozott a légierőhöz, melynek kötelékében egészen 1956-ig szolgált. Egyesek az Egyesült Államok valaha élt legjobb vadászpilótái közé sorolják.

Felesége közlése szerint Newport Beach-i otthonában hunyt el betegség következtében. Joan Mahurin elmondta, férje élete végéig repült kis gépekkel, és rajongói leveleket is évtizedeken át kapott, „tinédzserektől háborús veteránokig nagyon sokféle embertől".