Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már három településen segítenek a katonák

Szöveg: Szűcs László |  2010. május 18. 10:54

A Magyar Honvédség erői is bekapcsolódtak a katasztrófavédelmi feladatokba: eddig Sásdon, Kaposváron és Gesztelyen volt szükség arra, hogy a katonák is részt vegyenek az árvízvédelmi munkálatokban. Jelenleg a debreceni lövészdandár és a kaposvári logisztikai ezred egyenruhásai harcolnak a vízzel.

Mint beszámoltunk róla, hétfőn délután egy, a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred szállító-vontató csoport indult el a Baranya megyei Sásdra, hogy segítsen a helyi erőknek az árvízvédelmi munkálatokban és szükség esetén közreműködjön az élet-, és vagyonmentésben, valamint a lakosság ellátásában és a szállításban. A négy katona, három terepjáró tehergépkocsival a késő délutáni órákban meg is érkezett Sásdra.

Borsos József mk. alezredes, az MH Műveleti Központ Válságkezelési Elemző és Értékelő Osztály megbízott vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: hétfőn délután újabb feladatot kaptak a kaposvári katonák. Miután két óra alatt tizenegy centimétert emelkedett a vízszint a Kapos folyón, a városi önkormányzat felkérésére – az Országos Műszaki Irányító Törzs engedélyével – a gátak megerősítésében kellett közreműködniük a logisztikai ezred egyenruhásainak. Napközben ötvenen, sötétedés után pedig harmincheten pakolták a homokzsákokat és erősítették az átázott védvonalat. A munka befejezése után a katonák visszavonultak a laktanyába, ahol készenlétben várják az esetleges újabb feladatokat.

1595901941
Egy harmadik felkérést is kapott a Magyar Honvédség hétfőn délután. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Védelmi Bizottság kérésére Gesztely településre kellett kivonulniuk a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáinak – tájékoztatott Borsos alezredes. Az alakulat állományából kijelölt védelmi és romeltakarító, kézimunkát végző munkacsoport két váltással este hét órakor hagyta el a laktanyát és hajnali negyed kettőkor érkezett meg a Hernád folyó partján fekvő településre. A katonákat a helyi általános iskolában szállásolták el, majd néhány óra pihenő után, reggel bekapcsolódtak a védekezési munkálatokba. Elsődleges feladatuk, hogy homokzsákokkal erősítsék meg az áradó folyót gátját.

Ugyancsak a településre érkezett a Bocskai dandár állományából kijelölt szállító-vontató munkacsoport is, akik egy PTSZ–M típusú, lánctalpas, kétéltű harcjárművet is a területre vittek. A logisztikai, valamint az egészségügyi biztosító állománnyal együtt egészen pontosan 147 debreceni katona kapcsolódott be a katasztrófavédelmi munkálatokba. Azt azonban még egyelőre nem lehet tudni, hogy az egyenruhások meddig maradnak Gesztelyen.

Borsos József alezredes elmondta azt is, hogy a kedd délelőtti állapot szerint, egyelőre nem szükséges, hogy más településeken is részt vegyenek a Magyar Honvédség erői az árvízvédelmi feladatokban. Természetesen bármikor érkezhet újabb felkérés. A Magyar Honvédség alakulatainál jelenleg 2200 katona és 381 technikai eszköz áll készenlétben.

Kapcsolódó írások:
Újabb 150 katona indult a gátakra
Már a katonák is segítenek a védekezésben

1595901942
 

1595901942
 

1595901942
 

1595901942
 

Fotó: www.sonline.hu és archív