Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet Kabulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 18. 9:08

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát gépkocsijában kedden az afgán fővárosban, a támadás célpontja feltehetően a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egy NATO-járműoszlopa volt. Az áldozatok számáról ellentmondó hírek érkeznek.

A robbanás az afgán energiaügyi és vízgazdálkodási minisztérium épületénél történt, de a környéken más kormányzati épületek is vannak.

Egy rendőrségi illetékes három halottról beszélt, míg Ahmad Zia Jaftali, az afgán hadsereg egészségügyi szolgálatának vezetője azt mondta, hogy több mint húsz civil halt meg a robbantásban. Az egészségügyi minisztérium egyik szóvivője közölte, hogy két halottat és 21 sebesültet szállítottak állami kórházakba, de nem kizárt, hogy magánklinikákra is vittek áldozatokat.

Az idén megszaporodtak a merényletek Kabulban, s ez a biztonság fokozására kényszerítette a rendőrséget. A hatóságok nemrégiben körözést adtak ki öngyilkos merényletekre készülő személyek ellen, jelezvén, hogy sikeresen veszik fel a harcot a terroristákkal. A keddi robbantás ugyanakkor arra enged következtetni, hogy az elszánt támadók számára még mindig nem jelentenek akadályt a fővárosban foganatosított biztonsági intézkedések.

A legutóbbi nagy támadás Kabulban február 26-án történt: öngyilkos merénylők két kisebb szállodában robbantották fel magukat, kioltva legalább 16 ember, közöttük hat indiai állampolgár életét.