Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhunyt az első világháború utolsó veteránja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 5. 20:41

Elhunyt az első világháború utolsó harcosa. Claude Stanley Choules két hónapja ünnepelhette 110. születésnapját, és noha hallása és látása sokat romlott, annyira egészséges volt, hogy még gyógyszereket sem szedett.

Angliában született 1901. március 3-án. Tizennégy évesen állt be a brit haditengerészetbe, és azután 41 esztendőn át szolgálta a haderőnemet, bár közben átkerült az ausztrál flottához.

Három gyereke, 11 unokája és 22 dédunokája gyászolja. Felesége 2003-ban, 98 évesen elhunyt.

Amikor Choulest hosszú élete titkaként faggatták, általában azt felelte, hogy „nem szabad abbahagyni a lélegzést", de volt, hogy a tőkehalmájnak tulajdonította életkorát. Családja biztatására 80 évesen kreatívírás-tanfolyamot végzett el, életrajzi emlékiratkötetét azonban csak 108 évesen adta ki.

Choules ugyan a háború túlélői közül az utolsó olyan katona, akit bevetettek harci cselekményekben, ám nem az utolsó élő résztvevő. Él még egy 110 éves brit nő, aki szintén megjárta a háborút a hadsereg kötelékében, ám ő pincérnőként szolgált.

Februárban egyébként még három veterán élt, mígnem elhunyt – ugyancsak 110 évesen – az utolsó I. világháborús amerikai katona. Az úgynevezett nagy háborút mintegy 65 millió katona járta meg.