Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orvosokat állítanak katonai bíróság elé Bahreinben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 5. 19:27

Az egyik bahreini kórház negyvenhét orvosát és ápolónőjét állítják katonai bíróság elé a hatóságok, amiért segítették a síita felkelőket a márciusi zavargások során. A 24 orvost és 23 ápolónőt, a főváros legnagyobb kórházának, a Szalmánijának a dolgozóit azzal vádolják, hogy „a rezsim erőszakos megdöntésére buzdítottak”, illetve, hogy „megtagadták a segítséget veszélyeztetett személyektől, sikkasztottak, egy ember halálát okozták, fegyvert és lőszereket birtokoltak illegálisan, valamint megtagadták feladataik elvégzését” – olvasható a bahreini információs hatóság által május 4-ére, szerdára virradóra nyilvánosságra hozott közleményben.

A Szalmánija kórház a tavaszi zavargások egyik központjává vált, miután a rendőrség áttörte az ott táborozó síita tüntetők barikádját és behatolt az épületbe.

„A kórház néhány egészségügyi és hivatali dolgozója átvette az irányítást az intézmény fölött. Az épületegyüttest felforgató tevékenységekre használták, amelyek káoszt eredményeztek és zendülést szítottak a királyságban" – állítja a közlemény.

Az ENSZ emberjogi főbiztosa, Navi Pillay elítélte és e nemzetközi joggal ellentétesnek minősítette, amikor a biztonsági erők március közepén megszállták a kórházat. Az el-manámai vezetés szerint erre azért volt szükség, mert a Szalmánija kórház volt a tüntetők központja.

A február közepétől március közepéig tartó megmozdulások a hivatalos álláspont szerint 24 áldozatot követeltek.