Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhúzódhat a líbiai háború

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 18. 8:13

A francia védelmi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban úgy ítélte meg: „megvan a kockázata” annak, hogy elhúzódik a líbiai konfliktus. „Megvan a kockázata annak, hogy a háború eltart egy ideig, mivel (Moammer) Kadhafi és Líbia nem teljesen kiszámítható” – válaszolta Gérard Longuet a Le Parisien című fővárosi napilap azon kérdésére, hogy nem juthat-e zsákutcába a nemzetközi erők beavatkozása Líbiában. A miniszter elmondta: „a koalíció légiereje a Kadhafihoz hű erők minden logisztikai tartalékát meg tudja semmisíteni, amikor azok keleti irányba tartanak”.

„El kell ismernem ugyanakkor, hogy bár a légierő a városi harcokban nem okoz tragédiát, ugyanakkor nem rendezi a problémát sem" – tette hozzá. A városok körüli harcokban Kadhafi csapatai azért is próbálnak meg minél közelebb kerülni a polgári lakossághoz, hogy a NATO-erők ne tudjanak rájuk célozni.

A The Washington Post című amerikai lap amerikai tisztségviselőkre és az észak-atlanti szövetség illetékeseire hivatkozva pénteken azt írta, hogy a NATO erői fogytán vannak a precíziós bombáknak és az egyéb lőszereknek. Ennek kapcsán Longuet azt is mondta, hogy „nem repülőgépekből van hiány, hanem a mozgó célpontok azonosításából".

„Az a gond, hogy nincsenek konkrét és ellenőrzött információink a földön azonosított célpontokról" – hangsúlyozta.

Hozzátette: „Ez valóban egyik gyenge pontunk, miközben Kadhafi hadserege kevesebb, mint 10 ezer emberből áll".
A védelmi miniszter kijelentette, hogy Franciaország rendelkezik megfelelő költségvetési eszközökkel az afganisztáni, az elefántcsontparti és a líbiai katonai szerepvállalás teljesítéséhez.

„A 2011-es költségvetés a külföldi hadműveletekre 900 millió euróra becsülhető, ebből 50 milliót az ENSZ visszatérít. Egyelőre még ezen a kereten belül vagyunk … Minden azon múlik természetesen, hogy a líbiai konfliktus meddig tart" – mondta Longuet.