Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már működik a meteorológiai radar Szolnokon

Szöveg: Szűcs László |  2011. április 18. 7:46

A napokban megkezdte a működését Szolnokon az a meteorológiai radar, amelyet a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, valamint az ország egyik legnézettebb időjárással foglalkozó honlapját, az idokep.hu-t üzemeltető cég között létrejött együttműködés eredményeként telepítettek az egyetem szolnoki kampuszán.

1595917243
Mint arról már a honvedelem.hu is beszámolt, tavaly ősszel együttműködési megállapodást kötött egymással a ZMNE valamint az idokep.hu internetes oldalt üzemeltető cég. Az egyezség közös kutatási projektekről, valamint a Repülésirányító és Repülő-hajózó Tanszék repülésmeteorológiai laboratóriuma számára speciális meteorológiai eszközök telepítéséről szólt.

A megállapodás aláírását követő néhány napon belül már beüzemeltek egy villámdetektort Szolnokon, amely 400 kilométer sugarú körben képes a villámcsapásokat érzékelni. Mivel ez a berendezés önmagában nem elég pontos, így összekötötték az ország más területén működő villámérzékelőkkel, és ezek segítségével, a háromszögelés módszerével, már megfelelő pontossággal lehet meghatározni a villámcsapások helyét.

A villámdetektorral egyidőben szerettek volna a Tisza-parti városba telepíteni és üzembe helyezni egy kísérleti meteorológiai radart is, ám akkor még nem sikerült beszerezniük a szükséges hatósági engedélyeket. Így a rendszer csak április első napjaiban kezdhette meg működését.

„A radar jól működik" – tudtuk meg dr. Palik Mátyás alezredestől, a tanszék vezetőjétől. Mint elmondta: a szolnoki kampusz és az Időkép Kft. által üzemeltetett másik két radarberendezés jeleiből előállított, percenként frissülő úgynevezett kompozit radarképet a tanszéken kutatási és oktatási célokra használják majd fel.

Dr. Bottyán Zsolt százados, egyetemi docens, a repülésmeteorológiai laboratórium szakmai vezetője az elhangzottakhoz hozzátette: leginkább a katonai repülőtereken dolgozók meteorológiai szakfelkészítése során, valamint a meteorológus beosztásban szolgálók továbbképzései során alkalmazhatják majd a rendszer által előállított képeket.

A további együttműködés eredményeiről a későbbiekben is beszámolunk.

1595917244
 

Fotó: Repülésirányító és Repülő-hajózó Tanszék és archív