Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismerte súlyos iraki veszteségeit az al-Kaida

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 26. 6:18

Megerősítette az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya, hogy az amerikai és iraki fegyveres erők egy hete megölték két vezetőjét, köztük az igazi Bagdadit. Az al-Kaida-szárny az interneten közzétett közleményében erősítette meg Abu Omar al-Bagdadi és Abu Ajjúb al-Mászri halálhírét, amelyet Núri al-Máliki iraki kormányfő a hét elején jelentett be.

A két terroristavezért a Bagdadtól körülbelül 160 km-re északkeletre fekvő Tartar-tó mellett egy közös amerikai-iraki műveletben ölték meg múlt vasárnapra virradó éjjel.

Az amerikai hadsereg korábbi tájékoztatása szerint az Abu Ajjúb al-Mászri néven tevékenykedő, egyiptomi születésű Abu Hamza al-Muhádzsir az al-Kaida iraki sejtjeiért volt felelős. Társa, Hamid Daúd Muhammad Halíl az-Závi, alias Abu Omar al-Bagdadi az iraki felkelők által 2006-ban kikiáltott Iraki Iszlám Állam (ISI) emírje volt, s a “hit hercege" nevet is viselte.

Az iraki kormány 2009 áprilisában bejelentette, hogy elfogta Bagdadit, ezt azonban az iszlamista weboldalak cáfolták. Máliki erről azt mondta, az al-Kaida megtévesztésül több embert is Bagdadinak tüntetett fel, de most végre ő volt az igazi. A 2006-ban megölt al-Kaida vezető, Abu Muszab az-Zarkávi utódjaként ismert Mászrinak korábban szintén halálhírét költötték, de az amerikai hadsereg mindeddig nem erősítette meg.