Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkészült a Visegrádi Harccsoport megvalósíthatósági tanulmánya

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. június 22. 14:33

Június 21-22-én került megrendezésre a V4-es vezérkari főnökök találkozója a balatonőszödi kormányzati üdülőközpontban, melyen többek között a magyar elnökség idejére meghatározott szakmai munkáról, valamint a további együttműködésről esett szó.

A rendezvény programjába bekapcsolódott az Ukrán Fegyveres Erők
főparancsnok helyettese, Igor V. Kabanenko altengernagy is.

Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke a találkozó után a sajtó képviselői előtt köszönetet mondott a visegrádi országok vezérkari főnökeinek azért az egy éves munkáért, amellyel támogatták a Honvéd Vezérkar elnökségi tevékenységét. Elmondta: Magyarország soros elnöksége során folytatta a megkezdett munkát, és tovább haladt azon az úton, melyet az országok közös együttműködése során fogalmaztak meg.
Mint elmondta, a találkozó egyik fő témája a felkészítés, kiképzés, oktatás, missziós feladatokban való részvétel területén folytatott együttműködések további fejlesztése volt, valamint újabb eljárásokat is kidolgoztak.

Benkő Tibor kiemelte: az EU Harccsoport mintájára megalkották a Visegrádi Harccsoport megvalósíthatósági tanulmányát. Mint azt az altábornagy a honvedelem.hu kérdésére elmondta, a harccsoport egy olyan ideiglenesen létrehozott szervezet, amely egy-egy adott katonai, kiszolgáló, biztosító feladatot lát el. Hozzátette: a szervezet körülbelül 1000-1200 fős katonai kontingenst jelent, amely békeidőszakban is tevékenykedik, és a békefenntartás, de a kríziskezelés is a feladatai közé tartozik.
Benkő Tibor a találkozón érintett témák közül kiemelte a szakértői szinten történő együttműködések fontosságát is, különösen a békefenntartásra vonatkozó elképzeléseket. Ide sorolta az előretolt repülésirányítók képzése területén, vagy a terroristák által alkalmazott (improvizált) robbanóeszközök elleni képesség kialakításában folytatott együttműködést, valamint a Szövetségben folyó helikopterkezdeményezés feltételeinek áttekintését és a lehetséges együttműködési területek egyeztetését is.
Az altábornagy végezetül kiemelte: a megbeszéléseken az Ukrajnával való együttműködés kérdését is megtárgyalták.

1595903462
 

Vlastimil Picek vezérezredes, a Cseh Fegyveres Erők vezérkari főnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: sikeresek voltak a megbeszélések. Mint hangsúlyozta, Csehország kiemelt szerepet játszik a helikopteres kezdeményezésben.
Tomasz Mathea tengernagy, a Lengyel Fegyveres Erők vezérkari főnök-helyettese ezek után megköszönte a magyar vendéglátást Benkő Tibornak, majd a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a következő találkozóra Szlovákiában kerül sor.

Igor V. Kabanenko altengernagy, az Ukrán Fegyveres Erők vezérkari főnök helyettese kifejtette: az Ukrajnával való operatív, katonai és műszaki együttműködések terén számos lehetőség rejlik. Érdeklődésünkre az altengernagy elmondta: pozitív és dinamikus fejlődés figyelhető meg az országok közötti együttműködésekben, és példaként egy közös mérnöki alakulat tevékenységét emelte ki, melyen belül kiválóan működik az adatszolgáltatási rendszer, mely által meg lehet előzni a terrortámadásokat. „Légi területek ellenőrzéséről van szó, melyben a kölcsönös adatszolgáltatás nagyon jól működik", hangsúlyozta.
Kihangsúlyozta továbbá a helikopterkezdeményezés fontosságát is, melyen Ukrajna a V4 országokkal közösen munkálkodik. Mint mondta, a projekt része a stratégiai légi fuvarozás, valamint a hadi repülők részvétele is. Végül kiemelte a közös gyakorlatokban való részvétel fontosságát is. Lubomír Bulík vezérezredes, a Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnöke kérdésünkre elmondta: a közösen aláírt nyilatkozat szerint a folytonosságra törekszenek majd elnökségük idején. Kiemelte az afganisztáni misszióban való részvételt, és hozzátette azt is, hogy Szlovákia vezető nemzet bizonyos képességek, így a kiképzés terén.

A találkozó végeztével Benkő Tibor altábornagy átadta a szlovák vezérkari főnöknek a soros elnöki feladatokat.

1595903463
 

1595903463
 

Fotó: Tóth László