Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarázkodni kényszerül az ISAF főparancsnoka

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 22. 15:34

Az afganisztáni szövetséges haderők főparancsnoka bocsánatot kért kedden egy interjú miatt, amelyben azt mondta, hogy úgy érzi, diplomáciai partnere, Karl Eikenberry nagykövet elárulta őt. Az interjúban McChrystal azzal vádolta az Egyesült Államok afganisztáni nagykövetét, hogy a jövő történelemtankönyveitől védi az arcát.

Stanley McChrystal tábornok, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) és az amerikai erők főparancsnoka közleményében őszintén bocsánatot kért a Rolling Stone magazin pénteken forgalomba kerülő számában megjelenő interjú miatt. Elmondta, hogy rossz ítélőképességről árulkodó hiba volt közzétenni véleményét. Az interjúban McChrystal azzal vádolta az Egyesült Államok afganisztáni nagykövetét, hogy a jövő történelemtankönyveitől védi az arcát, miközben cserbenhagyta őt afganisztáni stratégiai elképzeléseinek megvalósításában.

A Fehér Ház magyarázattételre hazarendelte Washingtonba a tábornokot – jelentette kedden a CNN hírtelevízió. McChrystalnak magyarázatott kell adnia az Eikenberry nagykövettel kapcsolatos, valamint a Rolling Stone-ban megjelenő nyilatkozatára is. A CNN értesülése szerint McChrystal a személyesen Barack Obama elnöknek számol be nyilatkozatiról, más források úgy tudják, hogy a védelmi minisztériumban is számot kell adnia véleményéről.

McChrystal, aki a riport szerint magányos farkas, és a Fehér Ház több fontos alakjával áll vitában, egészen addig semmit sem tudott arról, hogy Eikenberry ellenzi az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok létszámának bővítését, amíg egy kiszivárogtatott belső dokumentum fel nem fedte a diplomata véleményét. Eikenberry, aki maga is tábornok volt egykor, kijelentette, hogy Hamid Karzai nem megbízható, és nem lehet rá alapozni egy egész stratégiát.

Az amerikai erők afganisztáni főparancsnoka a Rolling Stone-nak elmondta, hogy bár Barack Obamára szavazott az elnökválasztáson, kettejüknek nem sikerült közös nevezőre jutniuk, és meglehetősen nehéz volt meggyőzni a vonakodó elnököt arról, hogy még több katonára van szükség Afganisztánban. Obama azzal a feltétellel egyezett bele a pótlólagos csapatküldésbe, hogy 2011 júliusában megkezdik a kivonulást az országból.

A riport idézi McChrystal tiszteletlen szárnysegédjeit is, ahogy Joe Biden alelnököt és Richard Holbrooke-ot, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni különmegbízottját gúnyolják. Biden azok közé tartozik, akik kezdettől fogva szembehelyezkedtek McChrystal tervével.

A tábornok esetenként saját katonáit sem tudja meggyőzni arról, hogy helyes a követett stratégia: az egyik előőrsön például megöltek egy katonát abban a házban, amelyet a helyi parancsnok többszöri kifejezett kérésére sem akartak lerombolni, attól tartva, hogy az feldühíti az afgánokat, és gyengíti támogatásukat.