Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újbudáról indult a segélyszállítmány Edelénybe

Szöveg: Szűcs László |  2010. június 22. 13:20

Az árvízkárosultak megsegítésére gyűjtött össze közel tíz köbméternyi adományt az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola. A diákok, tanárok által felajánlott élelmiszert, tisztítószereket és ruhákat Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára saját költségére bérelt honvédségi gépjárművel indította útnak Edelénybe.

Egy teherautónyi, közel tíz köbméternyi adományt indult útba kedden délelőtt az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolából az árvíz sújtotta Edelénybe. A tanintézmény diákjai, szüleik és a tanárok tartós élelmiszer csomagokat, tisztítószereket és ruhaneműket gyűjtöttek össze az árvízkárosultak számára június 9. és 15. között.

1595903459
Mint azt Kiss Mihálytól, az iskola igazgatójától megtudtuk: nem ez az első alkalom, hogy az intézmény diákjai segítenek olyan településeken, amelyeket természeti katasztrófa sújtott. 2001-ben a Tisza által elöntött Tarpára küldtek segélycsomagokat, 2005-ben pedig az erdélyi Nyikómalomfalvára. Mindkét alkalommal 5–6 tonnányi segélycsomagot állítottak össze.

– A mostani árvíz után arra kértem a diákokat, hogy gyűjtsék össze azt az egy-két napi zsebpénzüket, amelyet a büfében szoktak elvásárolni, ebből a pénzből vegyenek konzerveket és egyéb tartós élelmiszereket, majd hozzák be azokat az iskolába. Szerencsére nagyon sokan hallgattak a felhívásomra, így rövid időn belül nagyon nagy mennyiségű segély gyűlt össze – mondta Kiss Mihály, hozzátéve: természetesen az iskola tanárai is beszálltak a gyűjtésbe. Összesen több mint kétszázan gyűjtötték össze az árvízkárosultaknak szánt segélyszállítmányt.

Az újbudai iskola igazgatója elmondta azt is, hogy egy, a televízióban látott riport után döntött úgy, hogy felhívja az edelényi polgármester, s megkérdezi tőle, szükségük lenne-e az adományra. A borsodi kisváros első embere azt válaszolta: minden segítséget örömmel fogadnak.

Kiss Mihálytól megtudtuk: mint minden egyes alkalommal, amikor az iskola adományt gyűjtött egy-egy katasztrófa sújtotta településnek, most is a kerület országgyűlési képviselőjétől kértek segítséget az elszállításra. Ezúttal Simicskó István

1595903460
vállalkozott azonnal a feladatra: a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára saját költségére bérelt honvédségi gépjárművel juttatta el a segélycsomagokat Edelénybe.

Az MH Támogató Dandár Támogató Zászlóaljának hatalmas méretű, „katonazöld", Rába H–14-es típusú tehergépjárműve már kora délelőtt megérkezett az iskola előtti parkolóba. A szállítmányt útba indító Simicskó István a jármű megpakolása előtti sajtótájékoztatón elmondta: országgyűlési képviselői minőségében kereste meg az iskola igazgatója, hogy az árvízkárosultak számára összegyűjtött, élelmiszerekből, ruhaneműkből és tisztítószerekből álló segélyszállítmányt segítsen eljuttatni Edelénybe.

– A Magyar Honvédség szeretne segíteni abban, hogy ez az adomány eljuthasson az érintettekhez, ezért egy gépjárművet ajánlott fel a célba juttatáshoz. Természetesen, a körzet országgyűlési képviselőjeként és egyben honvédelmi államtitkárként én magam állom a szállítás költségeit. A honvédség önmagában az eszközzel segít – mondta Simicskó István.

A tárca parlamenti államtitkára hozzátette: folynak tárgyalások arról is, hogy a honvédség milyen erőkkel és milyen módon segíti majd a helyreállítást Felsőzsolcán és más településeken is, ahol az árvíz a legnagyobb károkat okozta. Szó van arról is, hogy az 5. Bocskai István Lövészdandár Felsőzsolcán egy óvodát építenének újjá.

1595903460
– Ez az összefogás példaértékű lehet, a magyar emberekben ott a segítségnyújtás és az összefogás vágya, hogy ha bajba jutottak nemzettársaink, akkor segítünk nekik. Szeretném mindenkinek megköszönni a mostani támogatást és a segítséget – fogalmazott Simicskó István, aki a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a katonák az edelényi polgármesteri hivatalba viszik az iskola segélyszállítmányát. Ott majd a helyi védelmi bizottság dönt arról, hogy kik részesülnek a szállítmányból.

A rendezvényen elhangzott az is, hogy a Magyar Honvédség dolgozói, együtt érezve az árvíz által sújtott területek lakosaival, a védekezési munkák után, a károk utólagos enyhítésében is szerepet vállalnak, és azok segítségére sietnek, akik a legrászorultabbak, otthonaikat, javaikat részben, vagy teljesen elveszítették. A HM Állami Egészségügyi Központ munkatársai, június 9–16. között, önkéntes felajánlással, egy hetes gyűjtési akciót szerveztek az ÁEK telephelyein. Hét nap alatt 620 ezer forintnyi élelmiszerből, tisztító-, és fertőtlenítőszerből, takarókból álló segély gyűlt össze. Az adomány az árvízzel leginkább sújtott település, Felsőzsolca önkormányzata kapta. Az ÁEK vidéki telephelyein összegyűjtött mintegy 200 ezer forintnyi pénzadományt pedig Felsőzsolca és Szendrő önkormányzata között osztják szét. A segélyek kiszállítását az „Alapítvány a Központi Honvédkórház Jövőjéért" szervezet támogatja.

A újbudai iskolások, és a tanárok által összegyűjtött segélyszállítmányt, Simicskó István és Kiss Mihály vezetésével, az intézmény pedagógusai és a gyerekek szülei pakolták fel a honvédségi teherautóra. A jármű várhatóan még kedden délután megérkezik Edelénybe.

1595903460
 

1595903460
 

1595903460
 

1595903460
 

1595903461
 

1595903461
 

1595903461
 

1595903461
 

Fotó: Szűcs László