Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a PRT-11 felkészítése

Szöveg: Kálinger Roland százados |  2011. április 21. 9:31

Április 18-án megkezdődött a MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tizenegyedik váltásának felkészítése. A kontingens állományának „gerincét” az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj adja. A külszolgálatra tervezett állományból – összesen 26 katonai szervezettől – 316 katona jelent meg az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

1595917523
A tájékoztatón elhangzott: a misszió előtti kiképzést három ütemben hajtják végre, nagy figyelmet fordítva az elméleti, gyakorlati és fizikai felkészítésre egyaránt. Az első ütem az egyéni alapfelkészítés, a második a kulcsbeosztású személyek központi szakfelkészítése, amelyet az úgynevezett kötelék felkészítés követ majd. Ez utóbbira Táborfalván kerül sor. Az első két fázis során a katonák olyan, a hadműveleti területen nélkülözhetetlen alapismereteket sajátítanak el, mint a lövészet, a gép- és harcjármű vezetési gyakorlatok, a műszaki kiképzés, az egészségügyi kiképzés, a pszichológiai felkészítés valamint a nem hagyományos készítésű robbanóeszközök elleni védelem (C-IED).

A megszerzett ismereteket a katonáknak felkészítés harmadik ütemében komplex módon kell majd alkalmazniuk, mindamellett, hogy ekkor már kötelékben, a valós helyzeteket szimulálva kell tevékenykedniük.

A kiképzés első napján fizikai alkalmasság-vizsgálaton vettek részt az afganisztáni misszióra készülők.

Az első kiképzési héten, a tűzszerészek kapnak fő szerepet, akik C-IED oktatás keretében készítik fel az állományt a házi készítésű robbanószerkezetek felismerésére, a rögtönzött robbanóeszközök ellen alkalmazott eljárások elsajátítására.

A kiképzési terveknek megfelelően ezen a héten hajtják végre a békefenntartó lőgyakorlatokat is.

A kontingens tervezett parancsnoki állománya a hét második felében érkezik haza Afganisztánból, ahol Pol-e Khumri-ban szemrevételezésen vettek részt.

1595917523
1595917524

 Fotó: A szerző felvételei