Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellenoffenzívát indított a jemeni hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 7. 18:10

Az al-Kaida legkevesebb 17 fegyveresével végeztek jemeni katonák június 6-án, szerdán az ország déli részén. Ádenben pokolgép robbant, kioltva két ember életét.

Több mint egy hónapja indított offenzívát a jemeni hadsereg, hogy kiszorítsa az al-Kaida fegyvereseit Abjan kormányzóságból, ahol a szélsőségesek egy évvel ezelőtt vetették meg a lábukat, kihasználva az Ali Abdullah Száleh időközben lemondott jemeni elnök elleni tömegtüntetéseket.

A támadást a jemeni hadsereg elmondása szerint a terroristák indították szerdán hajnalban Abjan kormányzóság székhelye, Zindzsibár alatt állomásozó 119. dandár ellen. A támadók két katonát megöltek és tizenkettőt megsebesítettek. A hadsereg visszaverte a támadást és ellenoffenzívát indított, ekkor sikerült végezniük az al-Kaida fegyvereseivel. Zindzsibár és Abjan kormányzóság több települése a szélsőségesek ellenőrzése alatt áll. A terület visszafoglalásáért indított katonai akciót az Egyesült Államok is támogatja.

A Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) arra figyelmeztet, hogy a harcok több tízezer jemeni civil életét és megélhetését fenyegetik, akik sürgős segítségre szorulnak.

„Az embereink az elmúlt napokban a helyszínen jártak, hogy felmérjék a helyzetet, és súlyos állapotokat találtak. Ha nem érkezik segítség, 100 ezer ember kényszerülhet elhagyni otthonát" – mondta az ICRC jemeni küldöttségének vezetője, Eric Marclay. A szervezet szerint sok helyen nincs sem elegendő élelmiszer, sem áram, sem ivóvíz, és az egészségügyi ellátás sem megfelelő. A harcok helyszínéről már több ezren menekültek el. A szervezet minden harcoló felet felszólít, hogy azonnal engedje be az érintett területekre a segélyszervezeteket és szavatolja a segélymunkások biztonságát.

A múlt hónapban tartott donorkonferencián az Öböl-menti országok több mint 4 milliárd dollár segélyt ajánlottak fel a jemeni humanitárius és biztonsági válság kezelésére. Az összeg legnagyobb részét, 3,25 milliárd dollárt Szaúd-Arábia ajánlotta fel.

Ádenben két ember meghalt, egy harmadik pedig megsérült, amikor autójukban pokolgép robbant. A jemeni hatóságok szerint a pokolgépet az al-Kaida szerelte az autóra. A célpont a rendőrök szerint az autóban ülő abjani férfi volt, akiről a terroristák azt gyaníthatták, hogy a hatóságok informátora.