Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célegyenesben a gyakorlat

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra hadnagy |  2012. június 7. 17:03

A Magyar Honvédség éves kiképzési tervében leírtaknak megfelelően június 11–22. között rendezik meg a „CSAT 2012 tavasz” elnevezésű „Nem Hagyományosan Előállított és Használt Robbanószerkezetek Elleni Harcképesség” (C-IED) helyzet- és veszélyfelismerő gyakorlatot.

A gyakorlat előkészítő állománya június 4-én a hajnali órákban hagyta el a szentendrei Görgey-laktanyát. Az előkészítő részleg telepíti át a gyakorlat végrehajtásához szükséges anyagokat és eszközöket az MH Bakony Harckiképző Központ újdörögdi kiképzőbázisára.

1595937018
A C-IED képzés 2008-ban kezdődött Magyarországon − ekkorra egyértelművé vált, hogy műveleti területen az egyik legnagyobb veszélyforrást a nem hagyományos módon előállított robbanószerkezetek jelentik a katonák számára.

Napjainkban már a Magyar Honvédség egységes rendszerében is megjelenik a C-IED felkészítés, a szükséges technikai feltételek biztosításával együtt. Idén áprilisban pedig az MH Altiszti Akadémia megszerezte a C-IED „Képezd a kiképzőt" (Train the Trainer,T3) tanfolyam NATO-akkreditációját és vele együtt a „NATO Selected"  tanfolyami minősítést.

A „CSAT 2012 tavasz"  gyakorlat célja, hogy a résztvevők elsajátítsák és begyakorolják a békés vagy semleges polgári lakosság között megbúvó ellenség úgynevezett álcázótechnikai hibáit, ezáltal időben felismerjék és szükség esetén semlegesítsék az ellenséget. 

A gyakorlatot a NATO Szövetséges Erők Transzformációs Parancsnoksága (ACT) által kijelölt szervezettől küldött szakoktatók irányításával Lőricz Gábor ezredes, az altiszti akadémia parancsnokhelyettese vezeti le a NATO tagországokból delegált nemzetközi, továbbá az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, valamint az MH Altiszti Akadémia állományából kijelölt magyar résztvevőknek.

1595937019