Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellenőrzés és kiképzés Boszniában

Szöveg: Dósa Zsolt zls. |  2010. február 23. 5:31

Újabb feladatkörben bizonyították rátermettségüket az MH EUFOR Kontingens 6. váltásának lövész katonái. Csányi Henrik százados, a lövészszázad parancsnoka a kapott feladat feldolgozása után kiadta harcparancsát. A század három oszlopban, több mint 100 fővel átcsoportosítást hajtott végre Szarajevótól a mintegy 240 km-re lévő Banja Luka városba.

A helyi laktanyában foglaltak előretolt műveleti bázist (FOB) és innen indítottak felderítő csoportokat (RECCE TEAM) az észak-nyugati felelősségi körzetben (RCC1) található 12 összekötő-megfigyelő csoport (LOT) által üzemeltetett központok ellenőrzésére, illetve a rendelkezésre álló adatok pontosítására. Az ellenőrzéseket az FOB-tól nem ritkán több száz kilométerre, a szélrózsa majd minden irányába szétszóródva hajtották végre.

A felelősségi területen lévő LOT házakat hat nemzet delegáltjai működtetik, így az ellenőrzések során a magyar katonák jó hasznát vették nyelvismeretüknek. A szigorú ellenőrzésen túl kötetlen beszélgetésre is sor került a szövetséges nemzetek katonái között. A beszámolók alapján a felderítő csoportok mindenhol vendégszerető fogadtatásban részesültek, a búcsúzás pedig már baráti hangulatban telt. Szinte minden esetben közös csoportképpel zárták a találkozót.

1595897424
 

A csütörtöki napon már más jellegű kihívással találta szemben magát a Kállai István hadnagy által vezetett harmadik szakasz. A helyi hadsereg egy afganisztáni feladatokra felkészülő szakaszával hajtottak végre kiképzési foglalkozásokat kiképző szerepkörben.

Gyakorlati foglalkozásokat hajtottak végre gépjárműves- valamint gyalogos járőr, rajtaütések elleni tevékenység, állandó- és mobil ellenőrző áteresztő pontok üzemeltetése valamint harctéri ön- és kölcsönös segítségnyújtás témakörökben. Az együttműködéssel mindkét fél elégedett volt.

A pénteki napon a század végrehajtotta a visszacsoportosítást.

A többnemzetiségű zászlóalj vezetése újfent elégedett volt a magyar század által elvégzett munkával.