Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes felelősséggel felügyelik a békét

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. február 23. 5:41

Hétvégén az átadás-átvétel befejező aktusaként, az MH KFOR Kontingens 1. váltásának parancsnoka átadta a kontingens csapatzászlaját az MH KFOR Kontingens 2. váltás parancsnokának. Ettől a pillanattól a második váltás teljes felelősséggel megkezdte szolgálatát Koszovóban.

A Villaggo Italia táborban vasárnap kivételével minden reggel sorakozóval kezdődik a nap. A különböző szervezeti egységek a tábor más és más pontjain foglalják el helyüket, hogy részt vegyenek a napi zászlófelvonáson.
Az MH KFOR Kontingens 2. váltás állományának a szombati sorakozó más volt, mint az eddigiek. A ceremónia a szokásos módon a felhívó jellel, majd az olasz himnusz hangjaira történő itáliai zászló felvonásával kezdődött. Ezt követően, mint minden nap, egy résztvevő nemzet himnusza csendült fel, amelyre sorjában felhúzták a magyar, a román, a szlovén és a török zászlókat. Szombaton éppen Erkel Ferenc zenéje, a magyar himnusz következett az olasz után.

A közösen felsorakozott magyar katonák a zenére együtt énekelték el nemzetünk összetartozásának egyik legszebb megtestesítőjét.
Ezután pedig a csapategység jelképe, a csapatzászló átadása következett. Az első váltás még hadműveleti területen lévő parancsnoka, Krakkai Csaba alezredes adta át a kontingens zászlaját Cseklán István őrnagynak, a második váltás parancsnokának. Ezzel a momentummal hivatalosan is a második váltás lépett szolgálatba, megkezdte hat hónapig tartó missziós feladatainak ellátását.

 

A most szolgálatba lépett MH KFOR Kontingens 2. váltásának személyi állománya összesen 32 katonai szervezettől érkezett, zömét azonban a Szolnokon települő MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj adja. A kontingens parancsnoka Cseklán István őrnagy, a zászlóalj felderítő részlegvezetője. Támogató helyettese, aki a kontingens logisztikai biztosításáért felelős, Magos Péter őrnagy, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról. A kontingens vezénylő zászlósa, Pasztercsák László zászlós, az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj harctámogató század vezénylő zászlósa.

A kontingens összevont felkészítése 2009. november 9. és 2009. december 22. között zajlott Szolnokon, az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóaljnál. Az állomány két hetes kitelepülés, azon belül három napos záró gyakorlat keretében adott számot felkészültségéről múlt év decemberében Táborfalván.
A kontingens állománya hadműveleti területre két váltásban, február 9-én és 16-án került átcsoportosításra. A sikeres missziós feladatvégrehajtásra nem csak a minden területre kiterjedt, összetett kiképzés, de az állomány eddigi missziós tapasztalatai is garanciát jelentenek. A váltásban szolgálók jelentős részének a mostani már nem az első külföldi szolgálata, sőt vannak olyanok, akik már több alkalommal, több misszióban is bizonyították rátermettségüket, felkészültségüket.

Az elkövetkezendő hat hónapban a Multinational Battle Group-West (MNBG-W; Többnemzeti Harci Kötelék-Nyugat) alárendeltségében, Koszovó nyugati területén fog a kontingens békefenntartó feladatot ellátni. Feladatuk lesz különböző típusú járőrözések végrehajtása, oszlop-, VIP-, szállítmánykísérés, ellenőrző- áteresztő pontok telepítése és üzemeltetése, nagy értékű kulturális javak őrzése, azonnali reagálású erő biztosítása, szükség esetén tömegkezelési feladatok végrehajtása.