Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elmaradnak az uniós rendezvények?

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 19. 11:48

Hétfőn késő délután tanácskozást tartanak az Európai Bizottság, a soros spanyol EU-elnökség, az európai légi forgalom biztonságáért felelős Eurocontrol, valamint az uniós tagállamok képviselői, illetve szakértői, hogy áttekintsék, miként szüntethető meg az izlandi vulkánkitörés nyomán keletkezett légi közlekedési káosz.

A hét végén, miközben az európai repülőterek nagy része zárva tartott, az EU-hoz akkreditált újságírók egymásnak ellentmondó sms-tájékoztatásokat kaptak az uniós intézményektől a hétfőre tervezett eseményekkel kapcsolatban. A Luxembourgba tervezett mezőgazdasági és halászati miniszteri tanácskozást például törölték a programból.

Olyan üzenet is érkezett, hogy elmarad a horvát EU-csatlakozásról Brüsszelben tervezett újabb megbeszélés, később azonban azt jelezték, hogy ezt megtartják. Ezután olyan tájékoztatást adtak, hogy a brüsszeli rendezvényeket az EU székhelyén tartózkodó kormányzati képviselők – vagyis lényegében a tagországok EU-képviseleteinek diplomatái – részvételével tartják meg. A soros elnökség által Spanyolországban tervezett kötetlen találkozókra állítólag sor kerül.

Az Európai Parlament (EP) hétfőn késő délután Strasbourgban kezdene négy napos plenáris üléssorozatot, de egyes képviselők halasztást kérnek, mondván, nem tudnak odaérni. Értesülések szerint a nap folyamán összeülnek az EP frakcióvezetői, hogy eldöntsék, mikor kezdődjön a plenáris ülés.

Olyan smst is kaptak a tudósítók, hogy az uniós tagállamok közlekedési miniszterei videokonferencián tekintik át hétfőn a helyzetet. Egyelőre nem világos, hogy ebbe a távkonferenciába kapcsolódnak-e be az EU legfőbb végrehajtó szervének, a Bizottságnak, valamint az Eurocontrolnak a képviselői, vagy pedig ők külön ülnek össze Brüsszelben a spanyol elnökséggel.