Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a vasúti pálya közelében

Szöveg: Szűcs László |  2010. április 19. 11:52

A 15. héten, azaz április 12–18-a között 62 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül tizennyolc esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 485 bejelentést kaptak.

Április 12-én a Pest megyei Püspökhatvanból kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a Dózsa György úton található általános iskola hátsó udvara mögötti közterületen világháborús robbanószerkezetet találtak. A Pozderka Attila főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 75 milliméteres srapnel gránát került elő, amely azonban nem tartalmazott robbanóanyagot. A veszélytelen gránáttestet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Ugyanezen a napon a Bács-Kiskun megyei Bácsalmáson is akadt dolguk a tűzszerészeknek, hiszen a Szent János utcában található élelmiszerbolt hátsó udvarán egy darab, F1-es típusú kézigránátot találtak. A veszélyes, második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Pajtli Norbert zászlós vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Április 14-én a Fejér megyében, az Agárd és Dinnyés közötti vasúti pálya mellett – a sínektől mindössze húsz méterre – világháborús robbanószerkezetekre bukkantak a karbantartást végző munkások. Az azonnal értesített tűzszerészek a Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezette járőrt küldték a helyszínre, ahol megállapították, hogy egy német, kézi páncélelhárító eszköz, valamint egy szovjet gyártmányú, 76 milliméteres kommulatív gránát került elő a földből. Szinte még be sem fejezték a tűzszerészek a terület átvizsgálását, amikor jelzést kaptak, hogy a megjelölt helyszíntől mindössze néhány száz méterre, újabb robbanószerkezetek kerültek elő. A szakemberek itt hat darab, 45 milliméteres, szovjet gyártmányú páncéltörő lőszert, egy 45 milliméteres repesz lőszert, valamint két darab, 45 milliméteres, csappantyús hüvelyt találtak. A veszélyes szerkezeteket a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Április 15-én Dunaújvárosból érkezett a telefonhívás a Magyar Honvédség tűzszerészeihez, hogy a kikötőben, az egyik kotróhajón, egy 81 milliméteres, magyar gyártmányú aknagránátot találtak. A második világháborúsból visszamaradt veszélyes szerkezetet a Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen robbantotta fel.