Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elméleti tudás, gyakorlati tapasztalással

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. október 3. 14:10

A napokban Budapestre szállított Leopard 2A4HU harckocsinak köszönhetően gyakorlativá vált a harckocsizó szakcsoportban tanuló honvéd tisztjelöltek képzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Karán. Az október harmadikán tartott első tanórán a honvedelem.hu is jelen volt.

_HSZ0727

A képzés legkézzelfoghatóbb előnye, hogy a harmadéves honvéd tisztjelöltek testközelből tapasztalhatják meg a Leopard 2 harckocsik jellegzetességeit, nem utolsó sorban pedig már gyakorlati ismereteket szerezhetnek a kezeléséről, illetve a parancsnoki teendők ellátásáról. Amint arra dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Kar megbízott dékánja is rámutatott, ez a lehetőség, - amit mind a kar vezetése, mind pedig a tisztjelöltek nagy örömmel fogadtak - elméleti és gyakorlati szinten egyaránt rendkívül hasznos.

Arról nem is beszélve, hogy a szakcsoport oktatói között olyan harckocsizó tisztek is találunk, akik az elsők között sajátították el a Leopard 2A4HU típushoz szükséges tudást Németországban. Hozzátette azt is, hogy a harckocsizónak tanuló tisztjelöltek mellett lehetőséget biztosítanak a más szakokon felkészülő leendő tisztek számára is, hogy megismerkedhessenek a típussal, hiszen kétségkívül előnyt jelent például egy logisztikus vagy lövészhallgatónak is, ha ismeri a harckocsi jellemzőit, lehetőségeit, igényeit.

_HSZ0762-HDR

A harckocsizó szakcsoport számára a gyakorlativá váló képzés azért is előnyös, mert így már a csapatgyakorlatok kezdetén is birtokában lesznek azoknak az alapképességeknek, amiket korábban csak a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál tett képzések során sajátíthattak el a hallgatók. Téren Levente Márton hallgató főtörzsőrmester, harmadéves hallgató a tanórát követően elmondta, hogy a harckocsi alapvető tulajdonságait vehették közelebbről is szemügyre.

Mint fogalmazott, felemelő érzés volt személyesen is látni a modern harcjárművet – legalábbis nappali fényben is, mivel szaktársaival már az éjszakai megérkezésekor is a helyszínen voltak, hogy minél előbb láthassák. Hangsúlyozta, hogy a harckocsi jelenléte hatalmas segítség számukra abban, hogy itt, Budapesten, helyben sajátíthatják el azt a tudást, amit tisztként majd kamatoztathatnak a pályájuk során.

Tisztjelölttársa, Szedleczki Márton hallgató főtörzsőrmester hozzátette, hogy rendkívül összetett harcjárműről van szó, éppen ezért leendő szakaszparancsnokként – a sajátján túl további három harckocsit is irányítva – rendkívül fontos, hogy a biztos alapokat minél előbb megtanulhassák, hogy harckocsizó tisztként ezeket már ösztönösen, gondolkodás nélkül tudják alkalmazni.