Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a haderőfejlesztés

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szabó Lajos |  2023. október 3. 14:01

A várakozásokat messze meghaladta a Lynx toborzókampánya, mondta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) idei harmadik negyedéves ülésén, Budapesten, szeptember 28-án.

LALA4373

Az érdekegyeztető fórumot Kiss Ákos, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály Ifjúságstratégiai Osztály osztályvezetője vezette, dr. Czermann János helyettes államtitkár elnökletével. Az első napirendi pontot a Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség ismertette, ami a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program aktuális feladatairól szólt, valamint kitért a honvédség katonai szervezeteire és állományára gyakorolt hatására is. A fórumon elhangzott, hogy a program az elmúlt negyed évszázad legjelentősebb haderőfejlesztését eredményezte hazánkban és célja, hogy a Magyar Honvédség 2031-re a térség egyik legjelentősebb haderejévé váljon.

Ennek érdekében a szárazföldi haderőnemhez 2023-tól kezdve érkezik a negyvennégy darab Leopard 2A7HU harckocsi, továbbá eddig megérkezett tizenegy darab önjáró tüzér eszköz, a PzH 2000. A legjelentősebb hazai fejlesztést a Lynx KF41 új gyalogsági harcjármű jelenti, ami a NATO követelményeknek teljes mértékben megfelel, ráadásul ebből százhetvenkét darabot a Zalaegerszegen épülő Rheinmetall-lal közös vegyes vállalkozás fog gyártani.

LALA4394

Az érdekegyeztető fórumon a továbbiakban a lakhatási támogatások helyzetét ismertették, amiben a szerződéses és hivatásos állomány mellett a honvédelmi alkalmazottak, illetve a nyugállományú katonák is érintettek. Elhangzott, hogy az előzetes terveket megvalósítva összesen 2694 család hitelterheit tudja enyhíteni a Magyar Honvédség. Természetesen az albérletben élőket is támogatják, egy új rendszer bevezetésével pedig igazodnak az adott városok ingatlanpiaci áraihoz és így nagyobb mértékű támogatást tudnak adni.

Beszámoltak még arról is, hogy a Magyar Honvédség jelenleg hatvannyolc kedvezményes partneri megállapodással rendelkezik, melynek keretében az aktív és nyugállományú katonák a szórakozás, a kereskedelem, a mobiltelefon-szolgáltatás, a banki szolgáltatások, az egészségmegőrzés, a sport, a szállás és a szabadidős tevékenység területein jelentős kedvezményekkel vásárolhatnak.

A HÉF-ülésen napirendre került az illetményrendszer kérdése is. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a jövőben egyszerűbb, átlátható rendszer alapján változik az illetmény, aminek megállapításakor a parancsnoki mérlegelés a korábbinál nagyobb súllyal esik latba. Zárásként szó esett a nemzetközi, valamint hazai munkavédelmi stratégia legfontosabb kérdéseiről is. A harmadik negyedévi ülésen részt vett a Honvédszakszervezet, a Honvédelmi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnökei és képviselői is.