Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földön, vízen, levegőben is HadERŐ

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: archív |  2023. október 3. 12:17

Ismét izgalmas adással jelentkezik a „HadErő – Hazámat szolgálom!”, az M1 katonai magazinműsora. Ezen a héten földön, vízen és levegőben mutatkoznak be a Magyar Honvédség képességei.

m1leo

A Haderő stábja ellátogathatott a müncheni Krauss-Maffei Wegmann gyárba, ahol a Magyar Honvédség számára gyártják a csúcstechológiát képviselő Leopard 2A7-es típusú harckocsikat. A világ egyik legmodernebb tankjaiból, negyvennégyet vásárol Magyarország. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a látogatást követően hangsúlyozta, hogy a magyar emberek békéjét a legjobb eszközökkel biztosítja hazánk. Felidézte azt is, hogy az új Leopárdok a Magyarország biztonságát garantáló, a NATO-nak is felajánlott nehézdandár alapját képezik majd.

Hozzátette azt is, hogy a Leopardokat kiegészítik még egyéb harcjárművek, mint például a Leguan nevű hídvető harcjármű is. Magyarország honvédelmi minisztere arról is beszélt, hogy közösen dolgoznak a gyár vezetésével azokon a kiegészítő szolgáltatásokon – szimuláción, karbantartáson –, amelyek „ezt az egészen különlegesen modern, kiváló minőségű flottát" támogatják a jövőben.

m1buvar

A műsorból kiderül, hogy milyen is a víz alatt lélegezni, s hogy erre csak a legfelkészültebb katonák képesek. Ahogy Debreczeni László főtörzsőrmester, a szentesi MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred búvár oktatója kiemelte: „aki először tapasztalja meg, hogy – megfelelő felszereléssel - a víz alatt is lehet lélegezni, hatalmas örömöt és élményt él meg”. A búvár alaptanfolyam elvégzése pedig még nagyobb büszkeséget ad, hiszen a felkészítés során fokozatosan nehezedő feladatok várnak a jelöltekre, ahol nemcsak a mélységgel, a hideggel, a sokszor nullával egyenlő látási viszonyokkal, de magával a feladattal és a bajtársakkal is kellő módon kell tudni törődni - tette hozzá főtörzsőrmester.

m1heli

A víz alól egészen a levegőbe, a forgószárnyasokig emelkedve, megtudhatjuk, hogy mit is rejt egy pilóta táskája és bemutatkozik Sövény Ábel hadnagy is, akinek gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy honvédségi pilótává vált. A kérdésre, hogy mi teszi a jó pilótát, úgy felel, hogy az alázat, fegyelem, szorgalom és a gyakorlás. A katonai helikopterek kezelőszemélyzetei mindig csapatban dolgoznak és gondolkoznak.

Fidel Ákos százados elmondta: a modern H145M típuson a pilóta legfőbb feladata a helikoptert irányító számítógép kezelése. A nézők számára az adásban egyszerre mutatkoznak be a Magyar Honvédség sokat próbált és új helikopterei. A Magyar Honvédség H145M helikopteri a hazai Honvédelmi és Haderőfejlesztés egyik mérföldköve, a magyar, modern katonai forgószárnyas képesség fejlesztésének egy fontos szakasza. A munka azonban nem ért a véget, mivel a fejlesztésnek további része a H225M típusú közepes, többcélú helikopter flotta kialakítása.

Kapcsolódó cikkek
6440f72cdc04e568722839 másolat

Magazinműsor a HadERŐről

2023. szeptember 4. 15:58

Falcon_haderő_3 másolat

Valóra vált álmok

2023. szeptember 26. 12:30