Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magazinműsor a HadERŐről

Szöveg: honvedelem.hu, MTI | Fotó: Kertész László, Rácz Tünde, Szováthy Kinga, Horváth Sztaniszláv |  2023. szeptember 4. 15:58

„HadERŐ – Hazámat szolgálom!” címmel magazinműsor indult szeptember 5-én, kedden az M1 televízió műsorán.

64915bfa7c168216334494 (1)

A műsor a 21. századi kihívásokra reagálni képes, az országot megvédeni tudó high-tech képességekkel rendelkező Magyar Honvédséget mutatja be a magyar katonák szolgálatán és a honvédségi szervezetek feladatain keresztül. A sorozat felhívja a figyelmet a haza védelmének évszázados magyar hagyományaira, az erre épülő modern technológiára, a toborzás fontosságára, valamint a tartalékos haderő szerepére.

Minden héten – személyes nézőponton és történeteken keresztül – elénk tárul egy „katonasors”, a katonák mindennapjai, felszerelése egy-egy kadét, tartalékos, vagy éppen különleges műveleti katona szolgálatán keresztül, de látható egy katonai vezető mindennapjai döntései, motivációi, és azok a kihívások, amelyekkel szembesül.

„HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsoron keresztül a néző megismeri a Magyar Honvédség szerepét, képességeit és elkötelezett tagjait, de betekintést kap a hadsereg tudományos, innovációs és fejlesztési programjaiba az űrkutatástól a high-tech iparon át, az oktatáson keresztül a pszichológiáig.

Az első adás itt érhető el. 

 

64ec7766ca096064888818

A keddi, első adásban bemutatták a Magyar Honvédség legújabb gépét, az Airbus H225M típusú helikoptert. A műsorban elhangzott: a legmodernebb kommunikációs képességgel rendelkező gépekből 16-ot rendelt Magyarország, ebből júliusban kettő érkezett meg a MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisára.

A magazinban Oláh Gábor őrnagy, zászlóaljparancsnok-helyettes arról beszélt, hogy a H225 „egy nagyon jó helikopter, nagyon jó robotpilótával, nagyon jó fedélzeti rendszerekkel, szinte magától repül, de csak szinte”, és ezeket az apróságokat „nagyon-nagyon meg kell tanulni, be kell gyakorolni”. Hozzátette: ez a gép „gyakorlatilag mindent tud, amit egy közepes szállítóhelikopternek tudnia kell”, elsősorban a személyek szállításában és teherszállításban alkalmazzák majd, de mentési munkákban is be tudják vetni.

Az őrnagy azt mondta: „hosszú és rögös út vezet” ahhoz, hogy valaki helikopterpilóta legyen, de ez igaz a katonai pálya minden területére. Úgy fogalmazott: „Ha nincs meg mögötte az akarat, akkor nem fog működni.” Elmondta azt is, hogy nemrég tért vissza Szlovéniából, ahol a H145-ös helikopterrel segítettek az árvízkárok felszámolásában.

A műsorban elhangzott az is, hogy „földön és égen is olyan profikra van szükség, akik mentenek, megvédenek, szolgálnak, és ott vannak, amikor szükség van rájuk, vagyis a professzionális haderő igazi hajtómotorja és lelke a katona”. Hozzátették: „a magyar légierő hajtómotorja a csúcstechnológia és az üzemanyag mellett a magyar katonák profizmusa, alázata és elszántsága” és ebben a szolgálatban „a H225M szuperhelikopterek hatalmas mérföldkövet jelentenek majd az éles bevetésekben”.

6438426e9720b165675165

A műsor második részében a tűzszerész búvárok munkáját mutatták be, miközben végigkövették egy robbanótest Dunából kiemelésének gyakorlatát. Ennek során a tűzszerész búvár megkereste a folyóban a robbanótestet, tapintással felismerte, hogy milyen típusú, majd előkészítette a kiemelésre. A robbanótestet ezt követően kiemelték a fedélzetre. A műsorban elhangzott: nemcsak kiemelkedő képességű búvárnak kell lennie a tűzszerész búvárnak, hanem vakon, tapintással fel kell ismernie a robbanószerkezetet és azt is, hogy milyen veszélyt jelenthet.

A harmadik részben a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred feladatait mutatták be, a katonák az augusztus 20-ai tisztavatást gyakorolták. Elhangzott: ahhoz, hogy az állami ünnepségeken minden óraműpontossággal történjen, koncentrációra, kitartásra és fáradhatatlan gyakorlásra van szükség, a testőrezred katonái folyamatosan tökéletesítik a mozgásukat. Megemlítették a kitartásról szólva, hogy az állami rendezvényeken szolgálatot teljesítő katonák vagy a Szent Korona mellett és a Sándor-palota előtt őrt állók akár órákig is képesek rezzenéstelen arccal állni a tűző napon.

 

64dcd3c32aca9799795999

A negyedik részben a szolnoki helikopterdandár repülésirányító tornyában szolgálók mindennapi munkáját mutatták be. Elhangzott: a repülésirányító torony felügyeli és irányítja a repülőteret, koordinálja a gyakorló- és hadműveleti repüléseket, eközben kezelik a civil átrepülő forgalmat és radarképekről figyeli a környező területek légijárműveit.

„A torony óraműpontosságú gépezet, hiszen pilóták és földi kiszolgálók sokasága bízza az életét ítélőképességükre és józanságukra, a másodperc törtésze alatt kell felmérniük helyzeteket, amelyek sosem ugyanolyanok és mindenkivel tudniuk kell kommunikálni” – hangzott el a műsorban.

A magazin epizódjai keddenként, a 11 órai híradó után kerülnek adásba, az adások a MédiaKlikken is visszanézhetők.