Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élő legenda a ludovikásoknál

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. március 22. 7:13

A Magyar Honvédség és egyben a magyar harcművészeti élet egyik élő legendája, Furkó Kálmán nyugállományú ezredes tartott előadást az MH Ludovika Zászlóalj honvédtiszt-jelöltjeinek Budapesten március 20-án délután.

Furkó Kálmán neve nemcsak a honvédségben számít fogalomnak, hanem a magyar és nemzetközi küzdősport-életben is: a hétdanos mester a kyokushinkai karate hazai úttörője volt a ’70-es években, így szerepe felbecsülhetetlen a harcművészetek hazai népszerűsítése tekintetében.

Furkó Kálmán munkássága évtizedeken keresztül meghatározó volt a katonai közelharc-képzés terén is: a honvédség szakoktatói a mai napig építkeznek az általa lefektetett alapokra. Az ezredes ma is aktívan oktatja a karate iránt érdeklődő generációkat Szolnokon.

Az MH Ludovika Zászlóalj honvédtiszt-jelöltjei előtt Furkó Kálmán részletesen mesélt pályafutásáról, katonai és sportkarrierjéről, valamint számos alapvető gondolatot osztott meg a fiatalokkal a karate és a katonai közelharc szellemiségéről. Mint mondta, látogatásának az is jó apropót adott, hogy idén negyvenéves a magyarországi karate-élet: az évforduló alkalmából március 31-én, Budaörsön a Városi Sportcsarnokban Jubileumi Knock-down Karate Magyar Bajnokságot rendeznek a Magyar Karate Szakszövetség égisze alatt.

Előadását követően Furkó Kálmán a honvédtiszt-jelöltek kérdéseire válaszolt.

Fotók: Tóth László