Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Először indul per holodomor-tagadás miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 13. 7:31

Ukrajnában első ízben indul bírósági eljárás a holodomor, az 1932-1933-as nagy ukrajnai éhínség nyilvánosság előtti tagadása ügyében. A vádlott egy újságíró, akinek január 21-én kezdődik a pere Donyeck megyében:Szerhij Svedko egy cikkében kétségbe vonta, hogy az 1932-1933-as nagy ukrajnai éhínség az ukránság ellen elkövetett népirtás volt.

Szerhij Svedko, a kelet-ukrajnai Novoazovszk városban megjelenő Ridne Priazovja című járási lap főszerkesztője ellen azért indult eljárás, mert egy tavaly novemberi cikkében kétségbe vonta, hogy az 1932-1933-as nagy ukrajnai éhínség az ukránság ellen elkövetett népirtás volt. Az újságírót egy helyi üzletember, egyben az ukrán államfőhöz közel álló Nasa Ukrajina (Mi Ukrajnánk) járási szervezetének vezetője jelentette fel – adták hírül kedden ukrán hírportálok.

A felperes a holodomorról 2006-ban elfogadott ukrán törvény két cikkelyére hivatkozva azt kéri a bíróságtól: mondja ki a kifogásolt cikkről, hogy a szerzője törvénysértést követett el, mert megsértette az ukránok nemzeti méltóságát, meggyalázta az áldozatokat és nyilvánosan tagadta, hogy a holodomor ukránirtás lett volna.

Ezzel szemben Svedko azt állítja, hogy írásában nem vonta kétségbe a holodomor tényét, sem pedig azt, hogy a tragédia az akkori hatalom számlájára írandó bűncselekmény következménye.

Ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy a holodomort genocídiumnak kellene minősíteni, mert szerinte ez ellentmond a fogalom ENSZ által elfogadott meghatározásának, hiszen – mint fogalmaz – az éhínség következtében nem csak ukránok pusztultak el, hanem oroszok, kazahok és a Szovjetunió más népeinek képviselői is.

Az újságíró hozzátette: nem tetszik neki, ahogy Juscsenko elnök és a hatalom vájkál ennek a szörnyűségnek a “naturalista részleteiben", eltúlozva a halálos áldozatok számát.

CímkékENSZ