Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Először szagoltak puskaport

Szöveg: Palotás Levente |  2008. április 25. 12:28

A március 4-én Szentendrére bevonult újoncok elérkeztek alapkiképzésük „féltávjához.” Az elmúlt napokban a katonáknak az eddig lezajlott kiképzés meghatározó mozzanataként életre szóló élményben volt részük, mert először szagoltak puskaport.

145 fő – akik közül a legtöbbjük életében használt katonai kézifegyvert – éles lövészetet hajtott végre gépkarabéllyal és pisztollyal az MH Központi Kiképző Bázis izbégi lőterén. A lövészetet a Mecséri János Kiképző Osztály kiképzői vezették le, akik a bevonulás óta figyelemmel kísérik a szerződéses katonák fejlődését.

Potornai Ferenc őrnagy, lövészetvezető a lőgyakorlatok végrehajtásának rendjéről és tapasztalatairól a következőket mondta:

„Az egyéni lőkiképzés keretében a gépkarabély alap- és pisztoly szakalap lőgyakorlatok végrehajtása több napos folyamat, nem is beszélve az ezt megelőző tantermi foglalkozásokról. A katonák egy teljes hetet töltöttek a lőtéren, ahol először előkészítő fogalakozásokkal és „száraz" begyakorlásokkal készültek fel és csak ezután hajtották végre a lövészetet. Az éleslövészet nagy jelentőségű dolog, ezért természetes, hogy kezdetben szinte mindenki megilletődötten várta a feladat megkezdését, de a kiképzők határozott fellépésének, példamutatásának és segítőkészségének köszönhetően képesek voltak a kezdeti nehézségeket leküzdeni és egyre javuló tendenciát mutatva sikeresen teljesíteni a követelményeket."

A lövészetet követően pedig újabb megmérettetésre került sor, a katonáknak a II. ciklusvizsgán kellett számot adni alaki és elméleti tudásukról, illetve a fizikai felmérést teljesíteniük. A vizsga során a kiképzendők bizonyították, hogy az eddigi ismereteket elsajátították és egy újabb lépéssel közelebb kerültek az alapkiképzés sikeres befejezéséhez, hogy a megfelelő képzettség birtokában kezdhessék meg szolgálatukat választott alakulatuknál.

1595875816