Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elrabolták vagy őrizetbe vették a szomáliai védelmi minisztert?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 7. 9:09

Az ugandai biztonsági erők őrizetbe vették kedden az ország fővárosában Szomália védelmi államtitkárát, és ismeretlen helyre szállították.

Korábban az államtitkár családja és szomáliai kormányforrások arról számoltak be, hogy iszlamista lázadók vagy valamilyen külföldi hírszerző ügynökség fegyveresei rabolták el a kampalai látogatáson tartózkodó Sheik Yusuf Mohammad Siadot, aki egykoron Inda,ade (Fehérszemű) néven ismert törzsi hadúr volt. Rezidenciájáról hurcolták el, ahol családtagjaival tartózkodott, és betuszkolták egy autóba – mondták.

Később azonban az ugandai hadsereg szóvivője közölte, hogy a helyi biztonsági erők vették őrizetbe Siadot, mert látogatása gyanús számukra. “Tisztázatlan okból jött ide, és felkeltette az érdeklődésünket. Magas beosztású személy nem jöhet ide bejelentés nélkül" – jelentette ki a szóvivő, és egyebet nem közölt.

Szomália kampalai nagykövete a brit hírügynökségnek telefonon nyilatkozva elmondta: egyelőre csak annyit tudnak, hogy az államtitkár okmányaiban találtak kivetnivalót az ugandai hatóságok.

Uganda és a szomáliai kormány egymás szövetségesei a szomáliai iszlamista lázadók elleni harcban. Uganda adja a Szomáliában állomásozó afrikai békefenntartó erők létszámának felét, mintegy 2500 katonát.

Szomáliának nincs működő központi kormánya, amióta törzsi vezetők 1991-ben megdöntötték Mohammed Sziad Barre akkori elnök hatalmát. Azóta polgárháború dúl az országban, s a kormány – amelynek hatalma nem terjed ki az ország egész területére – csak nemrég költözött vissza a törvényhozással együtt az országba.