Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Elsőnek lenni dicsőség, elsőnek lenni felelősség”

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. május 6. 15:47

Oklevélátadó ünnepséggel ért véget a „Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe” címmel tartott tanfolyam május 6-án, csütörtökön, a Debreceni Egyetemen. Az eseményen részt vett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

Oklevélátadó_ünnepség_Debrecen (13)

Dr. Böröndi Gábor altábornagy beszédében emlékeztetett: Magyarországon jelenleg az elmúlt évszázad legnagyobb haderőfejlesztési programja zajlik, van politikai akarat, támogatás és van ahhoz költségvetés, hogy egy új Magyar Honvédség épüljön fel. „Miért fontos az űr a Magyar Honvédség szempontjából? Maga a műholdas távközlés, a távérzékelés, az adatok továbbítása a közeli jövőben már nem a földön fog történni, 2030-2040 táján a nagyhatalmak a vezetési pontjaikat kitelepítik a világűrbe. Magyarországnak és a Magyar Honvédségnek elemi érdeke , hogy tudja mi folyik az űrben, enélkül a haderőfejlesztés több eleme is óriási csorbát szenved” – tette hozzá.

Oklevélátadó_ünnepség_Debrecen (7)

Böröndi altábornagy hangsúlyozta: ezért döntött úgy a Magyar Honvédség vezetése, hogy a Debreceni Egyetemmel, a Műszaki Egyetemmel és számos ipari céggel együttműködve kezdjék meg ezt a képzést. „Önöké a jövő! Elkezdtük ennek a képességnek a kialakítását és önök az elsők. Elsőnek lenni dicsőség, elsőnek lenni felelősség, hiszen a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség vezetése az űrképesség kialakítását az önök kezébe rakta le. Nincs kitaposott ösvény, nincs harcszabályzat, nincs eljárás, mindezt önök fogják kialakítani” – szögezte le a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

„A 21. századi emberiség történelmét a világűrben írják és azok a nemzetek, akik ennek előbb ébrednek tudatára, előnyben vannak” – jelentette ki Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, hozzátéve: a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Magyarország előnybe kerüljön. „Példaértékű az a közös vállalás, aminek keretében önök valóban az ismeretlen felé indultak el, hogy olyan tudást sajátítsanak el, ami a nagyon közeli jövőben mindenki számára nélkülözhetetlen lesz. Nagyon komoly érdekérvényesítés zajlik a világűrben” – intézte szavait a végzettekhez a miniszteri biztos.

Oklevélátadó_ünnepség_Debrecen (4)

Ferencz Orsolya emlékeztetett: a NATO 2019-ben műveleti területté nyilvánította a világűrt és számos ország nagyon komoly figyelmet fordít erre a területre, akikkel Magyarország együttműködési megállapodásokat kötött.

„A védelmi képességeink szempontjából a világűr egyre fontosabbá válik és a sikert csak az tudja elérni, aki tesz is érte” – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem rektora. „A hadseregek képzésében a világ nagy egyetemei igen jelentős szerepet vállalnak szerte a világon, akikkel a debreceni felsőoktatási intézménynek szoros kapcsolata van. Egy nemzeti összefogás eredménye, hogy önöket, mint katonákat különleges ismeretekkel ruházzuk fel a nemzet érdekében” – tette hozzá.

A tanfolyam elvégzését igazoló okleveleket Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Szilvássy Zoltán professzor adta át a végzetteknek.

Oklevélátadó_ünnepség_Debrecen (9)

Az eseményen - mások mellett - részt vett Filótás István György dandártábornok, a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének parancsnoka, Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, valamint Horváth Attila alezredes, az MH Modernizációs Intézet Műhold Operációs Képességek Osztályának vezetője.

A díjazottak névsora:

  • Singlár Gergely őrnagy
  • Danyi István százados
  • Hamar Dénes százados
  • Kelemen Zsolt százados
  • Kövesi Csaba százados
  • Nagy Gábor százados
  • Mészáros Dalma Edina főhadnagy
  • Paróczai Sándor főhadnagy
  • Tulok András főhadnagy
  • Puszta Lóránt zászlós