Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elszántság és lelkesedés

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2023. szeptember 7. 11:10

Úgynevezett beillesztő táborban ismerkedtek a honvédséggel a Honvéd Kadét Program első évfolyamára felvett fiatalok Székesfehérváron. A SZC Árpád Technikum és Szakképző Iskola diákjai részére a katonai jellegű foglalkozásokat az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár szervezte.

5T0A9824

A beérkezett kadétjelöltek – rajokat alkotva – akadálypálya-foglalkozáson, valamint fegyverzet-, gépjárműtechnikai és harcjármű-, illetve ruházati és híradó eszköz bemutatón vettek részt. A jelenlévő fiatalok közül Lora és Patrik is családi indíttatás miatt jelentkezett a székesfehérvári kadétképzésre. Patriknak édesapja javasolta ezt a hivatást, Lora unokatestvére pedig szintén katona, így az ő példáján keresztül tetszett meg a fiatal lánynak ez a világ.

– Jó csapatszellemben hajtottuk végre a feladatokat, az akadálypályán is sikerült összetartanunk – mondja, hozzátéve: megtisztelőnek érzi, hogy katonák fogják majd képezni. Az Árpád Technikumban 29 fővel indul el idén a szóban forgó honvéd kadét osztály.

A fiatalok az ötéves képzés során többek között általános honvéd alapismereteket tanulnak, ügyviteli-informatikai rendszerek kezelésében lesznek jártasak, és informatikai ismereteik is bővülnek. A honvéd kadét technikusi végzettségük megszerzése után pedig az MH Altiszti Akadémián vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is folytathatják tanulmányaikat.