Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eltávolíttatta SS-tetoválását Demjanjuk?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 21. 6:47

Egy szakértő szerint lehetséges, hogy a háborús bűnök miatt Németországban perbe fogott John Demjanjuk karján az SS tagjait megkülönböztető tetoválás volt, amelyet később eltávolítottak. Wolfgang Eisenmenger szerint a felső karon, a hónalj közelében lévő egy centiméternyi átmérőjű heg “kékeszöld elszíneződést” mutat.

Erre utalhat Demjanjuk bal felső karján egy ovális alakú heg, amely annak a tetoválásának az eltávolításakor keletkezhetett, amelyet a vércsoport azonosítása céljából viseltek az SS tagjai, jelentette ki egy német nyugalmazott törvényszéki szakértő kedden a müncheni bíróság előtt.

Wolfgang Eisenmenger szerint a felső karon, a hónalj közelében lévő egy centiméternyi átmérőjű heg “kékeszöld elszíneződést" mutat. Ennek alapján feltételezhető, hogy esetleg tetoválást távolítottak el a vádlott bőréről.

Eisenmenger azt is elmondta, hogy a négy, egyenként tizenhat négyzetméternyi gázkamra, amelybe minden alkalommal egyenként nyolcvan embert zsúfoltak be, “emberi mértékkel szinte felfoghatatlan" szenvedést jelentett az áldozatoknak.

Az ukrán származású Demjanjukot azzal vádolják, hogy 1943 márciusa és szeptembere között a Lengyelországban lévő sobibóri náci haláltábor őreként legalább 27 900 zsidó fogoly megölésében segédkezett. Közvetlen, élő tanúk nincsenek ellene.

A per szerdán folytatódik, Hans Robert Richthof meghallgatásával. Az egykori bíró elnökölt az 1960-as években Hagenben lezajlott úgynevezett Sobibór-perben, amelyben tizenkét SS-katona állt a bíróság előtt.

Ha beigazolódik Demjanjuk bűnössége, akár tizenöt évig terjedhető börtönbüntetésre ítélhetik.