Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eltűnt a lengyel katonai titkosszolgálat egyik embere

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 7. 14:56

Riadókészültséget rendeltek el a lengyel katonai titkosszolgálatnál; nyomtalanul eltűnt a szervezet egyik rejtjelezője – adta hírül csütörtökön a Dziennik lengyel napilap.

Az újság szerint a szolgálatok és a rendőrség lassan egy hónapja nem akadnak az 52 éves Stefan Zielonka zászlós nyomára.

Sem Bogdan Klich védelmi miniszter, sem a katonai hírszerzés nem volt hajlandó kommentálni az értesülést, a rendőrségnél is csak annyit közöltek, hogy valóban folyik egy keresőakció.

A nyomozók egyelőre semmilyen lehetséges forgatókönyvet nem zárnak ki; sem azt, hogy a “legtitkosabb" titkos információkat ismerő rejtjelező áruló lett, sem azt, hogy esetleg már nincs az élők sorában.

A férfit azóta nem látták, hogy április 12-én vagy 13-án távozott a lakásáról.

Sajtóértesülések szerint viszonylag nagyobb összeg pihen a nevén lévő bankszámlán. Zielonka húsz éve dolgozik a titkosszolgálatnál. Ismeri külföldön ténykedő lengyel kollégái fedőneveit, a felderítési műveleteket és a NATO hírközlési rendszerét.

A lengyel szakszolgálatok szempontjából a legrosszabb, ami történhetett, hogy egy külföldi ügynökség beszervezte, és külföldre szöktette Zielonkát. Ez esetben ugyanis lengyel katonák, hírszerzők és azok forrásainak élete forog veszélyben – magyarázta a titkosszolgálat egy magas beosztású illetékese.

CímkékNATO