Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EMI-tábor Kaposváron

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. július 10. 14:56

Június 30. és július 3. között a kaposvári Deseda-kemping adott otthont az 1. Kaposvári EMI-tábornak, ahol számos honvédelemmel kapcsolatos tevékenységgel találkozhattak az érdeklődők. Az Egyesült Magyar Ifjúság (EMI) szervezet azzal a céllal hívták életre alapítói, hogy a magyar ifjúságot közösségekbe szervezvén hitében, magyarságtudatában és kultúrájában megtartsa, egyúttal nemzetünk szebb jövőjének szolgálatába állítsa, a magyarságot ezredéves szállásterületén megőrizve gyarapítsa.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) Hadtörténeti Könyvtár „Nagy háború írásban és képekben – 2011" című kiállítását a tábor múzeumában alakították ki. Az első világháborús reprint plakátok mellett számos könyv és tárgyi emlék is a vitrinekbe került, elsősorban Somogy hőseire fókuszálva. A tárlókban a Hadtörténeti Könyvtár, a Hadtörténeti Múzeum, a Hadtörténeti Levéltár és Győri Gábor magángyűjtő tárgyait csodálhatták meg az érdeklődők: ezredtörténetek, harctéri felvételek, veszteségi kartonok, gyászjelentések, korabeli újságok és fegyverek voltak megtekinthetőek.

1595921518
A kiállítás egyik ékköve a legendás kaposvári 44-es gyalogezred eredeti halotti anyakönyve volt, melyet a tábori lelkészek vezettek a frontokon. A kiállítás szakmai anyagát Kiss Balázs főkönyvtáros és dr. Andaházi-Szeghy Viktor könyvtárvezető állították össze.

A tárlat mellett a táborozók számos honvédelemmel kapcsolatos előadást is meghallgathattak. Szó volt Somogyváry Gyuláról, a világháború elfelejtett írójáról, Somogy megye második világháborús hadtörténetéről és a Magyar Királyi Csendőrség alakulatainak harcairól a második világháborúban.

A filmsátor vendégei olyan katonai vonatkozású filmeket tekinthettek meg, mint Az elfelejtett Rongyos Gárda mely a Nyugat-magyarországi felkelés harcait mutatja be, a szovjet-afganisztáni háború borzalmait bemutató 9. század, a téli háborús filmdráma, a finn Talvisota, az első világháborús témájú orosz film, az Admirális, valamint a magyar Hortobágy legendája című alkotás.

A HM HIM múzeumpedagógusai segítségével háromdimenziós kirakókat rakhattak ki a táborozók, volt közöttük katonai terepjáró, Beretta és második világháborús aknavető is.

A tábor vendégei Kassai Lajos és tanítványai segítségével az íjászat, a lándzsavetés és egyéb korabeli harci technikák alapjait is elsajátíthatták, valamint a rendezvény ideje alatt fegyverkovácsok kezei alatt is csengett az üllő és harci bemutatók is színesítették a programot.

A táborban a HM Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság Toborzó és Érdekvédelmi Iroda Kaposvári Kirendeltségének katonái is megjelentek, akik katonai toborzással várták az érdeklődőket.